Today.ua

ЗСУ отримали Bozena-5: як допомагають словацькі машини розмінування

У 2022 році Україна отримала від Словаччини дві машини розмінування Bozena-5. Їх успішно використовують по розмінуванню звільнених територій Харківської області.

Ще у 2021 році стало відомо, що Україна планує закупити в країнах НАТО дві машини дистанційного розмінування – Bozena-5 (з навісним обладнанням) та Bozena-4. У середині лютого 2022 року, ще до початку повномасштабного вторгнення російських військ на українську землю, уряд Словаччини прийняв рішення передати Україні 2 машини розмінування Bozena-5 та велику партію медичних препаратів на загальну суму 1,7 млн євро.

Коли саме на озброєння ЗСУ стали словацькі військові "роботи" – не відомо. За даними Генерального штабу ЗСУ, вони застосовувалися для розмінування звільнених територій Харківської області.

Bozena-5 – це гусенична дистанційно керована машина для розмінування. Її випускає словацька компанія WAY Industry. Оператор керує машиною з відстані до 2000 км. Головне її завдання – знищення протипіхотних мін, протитанкових мін (9 кг тротилу) та СВП (саморобні вибухові пристрої). Розмінування контролює оператор із броньованої кабіни. Машина захищена металевим кожухом та броньованим щитом, розташованим у передній частині за ланцюговим пристроєм. Bozena-5 використовують для розмінування на великих ділянках, де є багато мін.

Ширина смуги розмінування становить 2,6 м. Довжина смуги розмінування – 300-350 метрів. Максимальна швидкість – 9 км/год.

Загальна довжина Bozena-5 складає 7320 мм, а загальна вага – 12 340 кг. Ця машина оснащується дизельним турбодвигуном TATRA T3C-928-81 потужністю 363 к.с. і 1850 Нм крутного моменту. Середня витрата палива – 43 л. До місця призначення машину розмінування доставляють на перевізнику.

Bozena-5 використовується вже понад 15 років для розмінування місцевості у кількох країнах світу. Найбільш активно її використовують в Анголі та Нігерії – 14 та 10 машин відповідно. Загалом компанія WAY Industry на даний момент випустила 44 машини розмінування Bozena-5. У деяких країнах ще використовують більш ранню версію – Bozena-4.

У ЗСУ раніше таких автоматизованих машин розмінування ще не було. Зважаючи на все, вони добре справляються зі своїм завданням розмінування.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна одержала від Німеччини кілька танків розмінування Keiler. Такий танк робить прохід у мінному полі завширшки 4,7 метра. За 10 хвилин він може розчистити смугу у мінному полі завдовжки 120 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ