Today.ua

ЗСУ отримають нові зенітки Gepard 1A2: що вони збивають

Збройні сили України отримають нову партію німецьких зенітних самохідних установок Gepard. На ці цілі США виділили понад 118 млн доларів.

За даними Міноборони США, ці зенітки планують купити у Йорданії, а потім відправити їх до України. Скільки "Гепардів" буде у цій новій партії – не уточнюється. Але відомо, що до України їх доставлять до 30 травня 2024 року.

На озброєнні ЗСУ вже є зенітні самохідні установки Gepard. Перші такі бойові машини українські захисники отримали у 2022 році від Німеччини. Скільки німецьких "Гепардів" наразі захищають українське небо – не відомо. У ЗМІ раніше писали, що ФРН планує передати нашій країні близько 37 зеніток Gepard.

У Німеччині не дуже багато "Гепардів". Тому деякі такі зенітки для України німці купували в інших країнах. Наприклад, у ЗМІ писали, що їх планують купити у Катару. Тепер, як бачимо, США купить "Гепарди" для ЗСУ у Йорданії.

Бундесвер прийняв на озброення зенітки Gepard в середині 1970-х років. Ця зенітна самохідна гусенична установка створена на базі танка Leopard 1. З того часу цю зенітку кілька разів модернізували. На озброєнні ЗСУ стоять сучасні "Гепарди" – Gepard 1A2 (це модернізація 1990-х років). Така модифікація відрізняється автоматизованою системою керування вогнем.

Головне озброєння Gepard 1A2 – дві автоматичні гармати Oerlikon KDA калібру 35 мм. Дальність стрілянини – до 3,5-5 км, залежно від типу боєприпасу. Швидкострільність – 550 пострілів за хвилину. Боєкомплект – 680 боєприпасів.

Gepard 1A2 може використовувати підкаліберні боєприпаси з розривним осердям (FAPDS). Дальність стрілянини – понад 5 км.

"Гепарди" призначені для знищення повітряних цілей, що низько летять: літаків, вертольотів і безпілотних літальних апаратів. З їх допомогою можна також знищувати легкоброньовану бронетехніку, наприклад, бронетранспортери. Для виявлення та супроводу повітряних цілей у Gepard є власна РЛС (радіолокаційна станція). Тобто це автономна зенітка. Вона сама виявляє повітряні цілі та сама їх знищує.

Так як Gepard побудований на базі танка Leopard 1, то він має відмінні позашляхові характеристики. Він може долати перешкоду заввишки 1,15 м-коду, рів шириною 3 м і брід глибиною 1,2 м.

Раніше стало відомо, що ЗСУ отримають додаткові американські ЗРК Hawk.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ