Today.ua

ЗСУ отримають ще 8 тисяч німецьких гранатометів Matador

Німеччина в рамках нового пакету військової допомоги передасть Україні 7944 одноразових гранатометів RGW-90 Matador. Про це повідомила прес-служба уряду ФРН.

Коли українські захисники отримають додаткові німецькі гранатомети – не уточнюється. Зрозуміло, що це станеться у цьому 2023 року.

Слід зазначити, що бійці ЗСУ та Сил територіальної оборони вже використовують гранатомети Matador. У 2022 році Україна закупила партію таких гранатометів. І вони в боях із російськими окупантами вкотре довели свою ефективність. Особливо ефективний "Матадор" під час міських боїв.

RGW-90 Matador розроблений наприкінці 1990-х років німецькою компанією Dynamit Nobel Defence за допомогою сінгапурських та ізраїльських зброярів. Армія Німеччини прийняла на озброення цей гранатомет у 2000-му році.

Matador – це одноразовий реактивний гранатомет. Він має кілька модифікацій і кілька варіантів гранат. Так, наприклад, є версія із бойовою частиною комбінованої дії. У чому її особливість? У тому, що така бойова частина може бути як кумулятивною, так і бронебійною, залежно від режиму підривника. Крім того, є багатоцільова граната, яка під час влучення по цілі сама обирає режим підриву.

Сучасна версія з прицілом Dynahawk може вражати цілі на відстані до 1200 метрів. Пробивання – до 500 мм гомогенної броні. У старіших версій максимальна дальність стрілянини лише до 500 метрів.

Довжина гранатомета Matador у бойовому становищі становить трохи більше 1 метра. Калібр ствола – 90 мм. Найважча версія важить 8,9 кг.

Гранатомет RGW-90 здатний ефективно вражати радянські БМП та БТР, які використовують російські окупанти. Він може також використовуватися і проти танків окупантів, у тому числі з динамічним захистом, але в цьому випадку це потрібно робити грамотно.

Слід зазначити, що на озброєнні Збройних сил України зараз є кілька типів гранатометів, зокрема одноразових і багаторазових. Наприклад, українські захисники зараз успішно використовують одноразовий американський гранатомет M141 Bunker Defeat Munition.

Раніше стало відомо, що Збройні сили України в рамках нового пакету військової допомоги від Німеччини отримають німецькі пістолети Heckler&Koch SFP9. Компанія Heckler&Koch розробила пістолет SFP9 у 2014 році. Його калібр – 9×19 мм. У магазині міститься 15 набоїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ