Today.ua

ЗСУ отримають дрони CyberLux K8: вестимуть розвідку

США у рамках нового пакету військової допомоги передадуть Україні розвідувальні безпілотні літальні апарати CyberLux K8. Про це повідомила прес-служба Пентагону.

В якій кількості Україна отримає дрони CyberLux K8 – не уточнюється. Вони увійдуть до нового пакету військової допомоги Україні від Білого дому на суму 2 млрд доларів.

Що це за CyberLux K8? Як його використовуватимуть у боротьбі з російськими окупантами?

У відкритому доступі обмаль інформації про CyberLux K8. Відомо, що ці дрони розробила та випускає американська компанія Cyberlux Corp. Її головний офіс знаходиться у американському штаті Північна Кароліна. Ця компанія співпрацює з Командуванням спеціальних операцій США, Командуванням повітряної мобільності, ВПС та з Корпусом морської піхоти США.

Серед продуктів Cyberlux Corp – маленькі квадрокоптери. Цей тип безпілотних літальних апаратів активно використовують українські захисники. На сайті Cyberlux Corp немає фотографій дрону CyberLux K8.

CyberLux K8 вважається першим у світі FPV-безпілотником із широкоформатною камерою MONEY SHOT X8. За даними з Мережі, його вага становить 2,5 кг. У повітрі він може бути до 60 хвилин. Максимальна швидкість – 65 км/год (за іншими даними – максимальна швидкість близько 160 км/год). Максимальна висота польоту – 4500 м. Вантажопідйомність – до 1 кг (за іншою інформацією, корисне навантаження цього дрона становить до 4,6 кг).

Цей дрон передає інформацію у реальному часі через наземну станцію. До його переваг можна віднести те, що його важко виявити візуально і акустично, його можна використовувати при температурі повітря від -20°C до +50°C.

На озброєнні ЗСУ вже є кілька типів розвідувальних безпілотних літаючих апаратів, у тому числі вітчизняного виробництва (наприклад, Spectator-M1, "Берегиня", "Фурія" та "Лелека-100"). Але в Україні масово не випускають безпілотники. Тому американські дрони CyberLux K8 дуже допоможуть у боротьбі з російськими окупантами. Тим більше, що це нова технологія, про яку зараз ще відомо дуже мало.

За словами українського військового експерта Ігоря Луценка, Україні потрібні тисячі ударних та розвідувальних дронів, оскільки вони здатні змінити ситуацію на фронті.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні провели випробування нового ударного безпілотника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ