Today.ua

ЗСУ можуть отримати пакистанський ПЗРК: що він збиває

Україна може отримати від Пакистану переносні зенітно-ракетні комплекси Anza Mark-II. Про це повідомили українські ЗМІ із посиланням на індійське видання The Economic Times.

Відразу скажемо, що офіційно інформацію про передачу Україні пакистанських ПЗРК ще не підтверджено. Але це дуже можливо, адже Ісламабад і Київ співпрацюють між собою, незважаючи на те, що Пакистан планує купувати нафту в РФ.

За даними The Economic Times, посередником цієї угоди стане польська компанія PHU Lechmar. Нагадаємо, у лютому 2023 року Польща підписала з Пакистаном меморандум про взаєморозуміння з питань постачання Україні військової техніки. Стверджується, що Україна в обмін на ПЗРК Anza Mark-II постачатиме до Пакистану двигуни для вертольотів Мі-17.

За даними українських ЗМІ, Пакистан на початку 2023 року надіслав Україні партію реактивних снарядів для РСЗВ "Град". У ній налічувалося 10 000 реактивних снарядів. Крім того, у квітні 2023 року Київ мав отримати від Ісламабаду 230 контейнерів із військовим спорядженням. Чи було здійснено це постачання – не відомо.

На озброєнні ЗСУ зараз є кілька типів ПЗРК. Наприклад, польські переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun. До речі, недавно стало відомо, що Україна отримає нову партію ПЗРК Piorun (100 комплексів).

Польські ПЗРК виявились дуже ефективними. Українські бійці з їхньою допомогою збили гелікоптери Мі-24 та Ка-52, штурмовики Су-25, винищувачі-бомбардувальники Су-34.

Anza Mark-II - це пакистанський ПЗРК, створений за ліцензією Китаю (на базі китайського ПЗРК). Його розробили у 1994 році. Наразі існує, до речі, більш удосконалена версія цього ПЗРК – Anza Mk-III.

Довжина Anza Mark-II складає 1,447 м. Загальна вага (пускова установка та ракета) – 16,5 кг. У бойове становище цей комплекс стає за 10 секунд. Дальність поразки – від 500 до 6000 метрів. Висота польоту ракети – 30-4000 метрів. Максимальна швидкість польоту ракети – 600+ м/с.

Слід зазначити, що пакистанські солдати використовували ПЗРК Anza Mark-II під час кількох пакистансько-індійських конфліктів. У 1999 році з цього ПЗРК збили індійський літак Міг-21 та індійський вертоліт Мі-17.

Як ми вже говорили, у ЗСУ є кілька типів ПЗРК. Але й пакистанський комплекс зайвим не буде.

Раніше ми докладно розповіли про польський ПЗРК Piorun.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ