Today.ua

Незабаром українці мають платити податок на житло: як каратимуть боржників

Незабаром українці отримають платіжки з сумами податку на житло. Їх повинні принести до 1 липня. Після цього, протягом 60 днів з дня отримання квитанції, потрібно буде сплатить цей податок. Для тих, хто платити відмовиться, або затримає сплату, передбачені міри покарання. Навіть саме житло боржника можуть забрати в заставу.

Нагадаємо, що податок на житло платиться не за будь-яке житло, а лише за квартири площею понад 60 квадратних метрів і будинки, в яких площа перевищує 120 квадратних метрів. Вся житлова площа, яка перевищує ці параметри, оподатковується.

Якщо власник житла не сплатить податок протягом відведених законом 60 днів, його або оштрафують, або заберуть у нього в заставу майно - в рахунок сплати податкового боргу, каже експерт Сергій Дахновський. Однак, якщо квитанцію вчасно не принесли, то карати платника податків за несвоєчасну сплату не мають права.

"Прямо передбачено, що якщо податковий орган у встановлені законом терміни не направить або не вручить податкове повідомлення-рішення, то платник звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податку", - говорить Дахновський.

Якщо ж платник не має грошей, щоб погасити податковий борг, то у нього можуть забрати в заставу його майно. Звичайно, тут існують певні законодавчі обмеження. Тобто, останнє відібрати не мають права.

Якщо ж у власника просторого житла із майном не склалося, то можуть взяти в заставу і саме житло. Користуватися ним господар зуміє, навіть якщо воно в заставі. А от продати його або подарувати не вийде до тих пір, поки податковий борг не буде погашений, і житло не повернуть господареві в повне володіння.

Нагадаємо, за елітне житло (квартири площею понад 300 квадратних метрів і будинки понад 500), крім податку на зайві квадратні метри, доведеться сплатити також ще й фіксований податок, сума якого становить 25 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ