Today.ua

Замість “тисячі Зеленського“ українцям вирішили платити півтори

"Тисяча Зеленського", яку платять українцям за COVID-вакцинацію, для багатьох може перетворитися на півтори. Але для цього потрібно виконати ще одну умову.

Про це сказав сам президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні, яке опубліковано в його Telegram-каналі.

Щоб отримати до призначеної тисячі ще 500 гривень, потрібно отримати третю (бустерну) дозу вакцини від коронавірусу. Дані медиків підтверджують, що ефект від двох щеплень з часом слабшає, і кількість антитіл скорочується. Отже, людина, навіть якщо вона щеплена двома дозами, втрачає імунітет до коронавірусу. Тому закріплення ефекту за допомогою третьої дози з часом потрібне.

"Є чітке розуміння, що імунітет зростає після кожної наступної дози вакцини, а стратегія бустеризації стала єдиним стандартом для розвинених країн. Бустеризація - це третя доза вакцини. Тому в рамках програми "єПідтримка" буде видано ще 500 грн - для тих громадян, які будуть отримувати третю дозу", – сказав президент.

Уряд також готує інші зміни у порядку виплати "тисячі Зеленського". Зокрема, для пенсіонерів розширять спектр її застосування. Незабаром вони зможуть витратити цю суму не лише на придбання ліків, а й на оплату комунальних послуг. Така можливість у них з'явиться, ймовірно, у лютому.

Програму "єПідтримка" поширять і на підлітків

Підлітки віком від 14 до 18 років також зможуть взяти участь у програмі "єПідтримка" і отримати свою "тисячу Зеленського". Звичайно, вона буде доступна лише для повністю вакцинованих (двома дозами) юних громадян.

"Незабаром програма поширюватиметься і на громадян віком 14–18 років. Крім базових цілей на спорт, музеї, кіно, театри, подорож та інше вони зможуть витрачати гроші у сфері освіти: на освітні курси та послуги, освітні програми", – повідомив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, для того щоб витратити "тисячу Зеленського" на придбання ліків, вакцинованим українцям має бути не менше 60 років. Причому 60 років їм не обов'язково має виповнитись на момент отримання COVID-сертифікату, а хоча би на момент покупки цих ліків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ