Today.ua

Влада заговорила про блекаут в усій країні: що робитимуть у разі повної відмови енергосистеми

Внаслідок вчинених РФ ракетних обстрілів іфраструктурних об'єктів України було пошкоджено 40% енергетичної системи. Подібні атаки, ймовірно, відбуватимуться і надалі. Це може загрожувати блекаутом всій країні. У таких умовах владі доводиться розглядати різні варіанти розвитку ситуації та розробляти план дій для швидкого та ефективного реагування за будь-якого повороту подій.

Про створення плану дій на випадок повної відмови енергосистеми розповів радник глави Офісу президента Михайло Подоляк під час інтерв'ю Радіо Свобода.

"Безумовно, ми розглядаємо будь-які сценарії. Держава для цього і існує, щоб у тому числі максимально песимістичні сценарії розглядати. Так? У тому числі якщо буде повний блекаут по всій країні", - прокоментував ситуацію Михайло Подоляк.

Радник глави Офісу президента також повідомив, що йдуть активні роботи над альтернативними варіантами, які все ж таки дозволять утримати "на плаву" енергосистему країни.

"Передусім держава працює над тим, щоб були компенсаторні механізми, щоби проводити ремонти, щоб можна було забезпечити опалення або водопостачання в будь-якому випадку, щоб були альтернативи", - каже Михайло Подоляк.

Атаки по інфраструктурних об'єктах призвели до необхідності запровадження планових відключень електроенергії. Зокрема, такі відключення було запроваджено в Києві та сусідніх областях.

Видання The New York Times 6 листопада опублікувало інформацію про підготовку київською владою плану евакуації міста у разі настання блекауту. Михайло Подоляк прокоментував цю заяву так:

"Це знову ж таки професійний підхід. Коли ти кажеш, що обов'язково евакуюватимемо 3 мільйони, тоді треба сказати, як логістично ми це робитимемо, де місця, де штаби. Є штаб з евакуації, чи немає штабу, хто його очолює. Якщо ти хочеш професійно. А це виглядає, швидше, саме як просто заява задля того, щоби трошки, знаєте, налякати людей", - зауважив радник голови ВП.

Прокоментував публікацію The New York Times і директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. За його словами, на даний момент ситуація контрольована, і причин для евакуації немає, але все ж таки влада повинна розглядати всі можливі варіанти.

Мер Києва Віталій Кличко також зробив заяву. Він підтвердив слова Романа Ткачука і повідомив, що столична влада дійсно розглядає різні варіанти розвитку подій. Адже неможливо виключити повну відмову енергосистеми в умовах періодичних ракетних обстрілів з боку Росії.

Нагадаємо, українцям розповіли, що буде з мобільним зв'язком та інтернетом під час блекауту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ