Today.ua

В Україні можуть дозволити виїзд військовозобов'язаних громадян за кордон

Президент України Володимир Зеленський може дозволити виїзд військовозобов'язаних громадян за кордон. Принаймні, підстава для цього є. Електронна петиція відповідного змісту вже підписана більш ніж 25 тисячами українців, і незабаром вона ляже на стіл президенту.

"Скасувати заборону на виїзд з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову при мобілізації добровольців" , - так називається петиція, яка була зареєстрована на сайті Офісу президента у розділі електронних петицій 18 травня.

У петиції йдеться про те, що захист України має бути свідомим вибором громадянина, а не актом примусу. Автор петиції вважає несправедливим, коли військкомати відмовляють добровольцям у мобілізації та відправляють їх додому чекати своєї черги, а натомість працівники військкоматів відловлюють чоловіків посеред вулиці та вручають їм повістки.

"Багато чоловіків, які є єдиними годувальниками своїх сімей, не можуть виїхати на роботу за межі України. Відповідно, їхні сім'ї залишатимуться без грошей, а в Україну не надходитиме валюта", - пише автор петиції.

При цьому він зазначає, що здорові чоловіки на дорогих іномарках вільно перетинають кордон, не стикаючись при виїзді з України з жодними перешкодами. Він припускає, що при цьому можуть діяти корупційні схеми.

Лише за три дні петиція за номером №22/139292-еп зібрала необхідну кількість голосів, і тепер за неї голосують уже понад норму.

Таким чином, ця петиція має лягти на стіл президентові Володимиру Зеленському. Гарант зобов'язаний буде її розглянути протягом 90 днів та направити на розгляд відповідних органів державної влади. А ті повинні дати мотивовану відповідь на запит, який міститься у зверненні.

Нагадаємо, після вручення повістки чоловік зобов'язаний з'явитися до військкомату на час, який у ній зазначено. За неявку призовнику загрожує адміністративна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ