Today.ua

В Україну потрапила небезпечна для здоров'я курятина з Бельгії

В Україну була ввезена курятина, в якій виявлено небезпечний вміст антибіотиків. Вміст цієї групи медичних препаратів перевищує гранично допустиму норму.

Небезпечна курятина потрапила в нашу країну з Польщі. Але країна її походження - не Польща, а Бельгія. Саме звідти її доставили до наших сусідів. Поляки, у свою чергу, переробили тушки на м'ясо механічної обвалки і вже звідти направили в Україну. Одержувач цієї продукції в нашій країні - ТОВ "М'ясний торговий дім", розташований у Києві по вулиці Академіка Каблукова.

Як з'ясувалося, ввезена курятина містить у собі стільки антибіотиків, що це перевищує всі допустимі норми. Дані про це були поширені 28 квітня системою швидкого оповіщення про харчові продукти і корми.

На підставі цих даних розпочато процедуру вилучення цього товару з обігу в торговельній мережі.

Чим небезпечний підвищений вміст антибіотиків у курятині

Йдеться не лише про курятину, а взагалі про будь-який харчовий продукт. Зокрема, м'ясо. Звичайно, антибіотики - це не отрута, що викликає негайну смерть людини, яка з'їла шматочок "нашпигованого" ними м'яса. Шкода від такої їжі менш очевидна, однак нехтувати нею не варто.

При вирощуванні курчат-бройлерів у промислових масштабах в усьому світі використовують антибіотики. Це допомагає пташкам вижити і швидко набрати вагу. Але, на жаль, людський організм має здатність звикати до антибіотиків і стає стійким до них. Британські учені підрахували, що вже через 30 років, в світі щорічно буде вмирати від такої їжі близько 10 мільйонів людей.

Змусити фермерів відмовитися від вирощування курчат-бройлерів із застосуванням антибіотиків неможливо, тому що таке виробництво не рентабельне. Тому єдиний вихід для нас, споживачів - не зловживати м'ясом курки. Медики кажуть, що страви з курятини, приготовані не частіше, ніж двічі на тиждень, майже не зашкодять здоров'ю. А ось, якщо їсти таке м'ясо щодня, то вже через кілька років людину не "братимуть" ніякі антибіотики. Уже зараз щорічно через це в світі помирає близько 700 тисяч людей. А до 2050 року їхня чисельність зросте до 10 мільйонів.

Нагадаємо, ринки України заполонило фальсифіковане і прострочене м'ясо. Його можна відрізнити за деякими ознаками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ