Today.ua

В Україну доставили американські бронеавтомобілі Oshkosh

На озброєння ЗСУ надійшли американські середні бронеавтомобілі Oshkosh M-ATV. Про це стало відомо завдяки відео, яке розмістили в Інтернеті.

Скільки саме броньовиків Oshkosh зараз використовують українські захисники – не відомо. Слід зазначити, що США офіційно не оголошували про те, що вони в рамках військової допомоги передадуть нашій країні такі бронеавтомобілі.

Що являє собою бронеавтомобіль Oshkosh? Як його можуть використовувати у боротьбі з російськими окупантами?

Oshkosh M-ATV створено на початку 2000-х років американською компанією Oshkosh Corporation. У 2009 році цей бронеавтомобіль прияняли на озброення армії США. Під час створення Oshkosh враховувався досвід бойових дій американської армії в Афганістані та Іраку.

Oshkosh – це невеликий повнопривідний бронеавтомобіль із посиленим захистом проти мін та СВУ (саморобних вибухових пристроїв). У нього інтелектуальна незалежна підвіска TAK-4, яка відрізняється надійністю. Екіпаж – 4 людини та 1 оператор озброєння.

До речі, щодо озброєння. Цей броньовик може оснащуватися кулеметом калібру 7,62 мм, кулеметом калібру 12,7 мм (Browning M2), гранатометом або ПТРК (протитанковий ракетний комплекс).

Дорожній просвіт у Oshkosh M-ATV в середньому становить 400 мм, залежно від модифікації. Він оснащується дизельним двигуном Caterpillar C7 потужністю 370 к.с., який працює разом із 5-ступінчастою автоматичною коробкою передач Allison 3500 SP. Запас ходу – близько 500 км. Є 4 варіанти налаштування трансмісії в залежності від місцевості (бруд, сніг, пісок, глибока вода) з інтегрованим блокуванням.

У бронеавтомобіля Oshkosh є кілька модифікацій. Наприклад, Assault, який оснащується автоматичною гарматою калібру 30 мм (у нього також більше десантників). Є також модифікації для командирів та спецназу. Які модифікації доставили до України – невідомо. Такі броньовики можна використовувати для доставки піхоти на поле бою, для розвідки, а також як командні машини.

На даний момент Oshkosh M-ATV стоїть на озброєнні кількох країн світу. Серед них, як ми вже казали, США, а також Польща, Саудівська Аравія, ОАЕ, Португалія, Ірак та Хорватія. У Сполучених Штатах станом на 2016 рік було майже 7 тисяч бронеавтомобілів Oshkosh M-ATV.

Бронеавтомобілі Oshkosh застосовувалися у кількох збройних конфліктах. Наприклад, в Афганістані, а також в Іраку та Ємені.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ЗСУ отримали 30 українсько-польських бронетранспортерів Oncilla. Це модернізована версія українського БТР "Дозор-Б".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ