Today.ua

В Україні очікується стрімке зростання цін на вина

В Україні, як і в світі загалом, вже найближчим часом зростуть ціни на вина. Приріст у ціні може становити близько 20 відсотків. Таке суттєве збільшення вартості вин не пов'язане із підвищенням акцизу, до якого вже звикли українці.

Лише за минулий рік через підвищення акцизу ціни на вина в Україні в середньому зросли майже на 6%. Проте цього року приріст цін може бути набагато вищим. Такий стрибок у вартості вин не пов'язаний з акцизом, а має інші причини.

Швидке подорожчання вин прогнозують у всьому світі, а не лише в Україні. Британське видання Daily Mail назвало причини зростання цін. Ціни на вина зростають через:

"Урожай був катастрофічним. Піно-нуар, бургундське, шардоне та шампанське – все впало. Додайте до цього брак пляшок, пробок та картонних коробок, і ви зрозумієте, що галузь справді має проблеми", – поділилися аналітики.

Минулого, 2021 року, в Європі (та й не тільки в ній) склалися вкрай несприятливі погодні умови для вирощування винограду. Через весняні заморозки і хвороби, які принесло виноградникам несприятливе літо, урожай винограду в Європі скоротився в рази. Наприклад, у Франції офіційно оголосили, що такого поганого врожаю винограду не було вже 45 років. Не кращими були умови для лози і в інших традиційно виноробних країнах – Італії та Іспанії.

По суті, непоганий урожай із виноградників минулого року зібрали лише Німеччина, Португалія, Румунія та Угорщина. У них він виявився навіть трохи вищим, ніж у попередньому році. Проте загалом ситуацію це не врятувало: виробництво вина суттєво скоротилося. При цьому запаси, що зберігалиси у винних погребах, почали танути.

До того ж, через пандемію коронавірусу, у світі порушилося безліч логістичних ланцюжків, які напрацьовувались роками. Через це виноробна галузь зіткнулася з гострим дефіцитом скляної тари для розливу та пакувальних коробок. Вийшло, що навіть вироблене вино не було у що розлити і не було в чому транспортувати.

Все це зрештою і призвело до того, що ціни на вина зростали минулого року і навіть не думають зупинятися цьогоріч. Єдине, що змогло би їх змусити пригальмувати – добрий урожай цьогорічного винограду. Однак поки що це вилами по воді написано.

Нагадаємо, в Україні торішній урожай винограду також виявився вшестеро гіршим за те, що очікували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ