Today.ua

В Україні зміняться списки отримувачів допомоги ВПО: хто може “випасти“ і залишитися без грошей

В Україні по-новому формуватимуть списки отримувачів допомоги ВПО. При їхньому складанні використовуватимуть інший підхід, який буде диференційованішим. А отже, деякі одержувачі виплат при перегляді можуть "випасти" зі списку і втратити право на допомогу ВПО.

Про порядок зміни підходу до формування списку одержувачів допомоги ВПО стало відомо з повідомлення прес-служби Міністерства з питань реінтеграції.

Досі список одержувачів виплат ВПО формувався на основі списку територіальних громад, які перебували в зоні тимчасової окупації або в зоні проведення бойових дій. Однак багато з цих громад лише частково перебували в окупації, і не вся їхня територія була охоплена боями. Водночас, таке потрапляння до списків ТОТ (тимчасово окупованих територій) автоматично ставало підставою для обмеження доступу до публічних електронних реєстрів. Тож тепер принцип формування таких списків змінять.

Наразі список одержувачів допомоги ВПО складатимуть не на базі списку громад, які перебувають у тимчасовій окупації чи в місцях проведення бойових дій, а на базі окремих населених пунктів. Тобто він буде більш диференційованим і буде гнучкішим.

"Важливо, що новий перелік буде масштабуватись до рівня окремих населених пунктів, а не громад, як це є зараз. Такий принцип формування переліку дозволить більш ефективно вирішувати питання відновлення доступу до реєстрів. А також додасть гнучкості при визначенні належності чи неналежності певної території до тимчасово окупованих", - йдеться у повідомленні Мінреінтеграції.

Крім того, у новому списку буде передбачено дві градації ведення бойових дій: активні та можливі. До нього також будуть додані графи з початком та закінченням бойових дій, а також датами завершення тимчасової окупації населених пунктів.

Природно, що за такого ретельного підходу до формування списку для допомоги ВПО, багато населених пунктів можуть "випасти" з цього переліку. І тоді їхні мешканці вже не матимуть права на отримання виплат.

Нагадаємо, в Україні розпочалася масова перевірка ВПО. Це викликано тим, що багато переселенців вже повернулися до своїх домівок, проте досі не позбавлені статусу ВПО і отримують допомогу від держави. Тому влада затіяла масову верифікацію всіх отримувачів грошової допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ