Today.ua

В Україні через пізнє літо майже пропав виноград: вітчизняні винороби у розпачі

В Україні у нинішньому році катастрофічно не вродив виноград. Через несприятливі погодні умови весни і літа лоза сильно постраждала. Але навіть ті грона, які зав'язалися, не можуть толком дозріти через холод і дощі. Через це вітчизняні винороби з гіркотою констатують, що залишаться без сировини. А українська виноробна галузь, яка і так зараз переживає не найкращі часи, взагалі прийде в занепад.

Виноград - культура теплолюбна. Багато сонця і помірний полив надають йому сил і наливають до осені грона прозорим нектаром. Тому південь України завжди був сприятливим регіоном для виноградарства і виноробства. Однак в цьому році і там, на півдні, літній сезон не склався.

Спочатку виноград взяла в полон холодна весна із пізніми заморозками, знищивши велику частину квіткової зав'язі. Потім влітку, коли виноград тільки почав рости, зарядили рясні дощі. Через підвищену вологу лоза почала хворіти.

У підсумку, урожай цього року в Одеській і Миколаївській областях буде в 5-6 разів менший, ніж у минулому році. Причому, через всі ці погодні катаклізми і той урожай, що є, погано дозріває.

 

В таких умовах українське виноградарство і виноробство зовсім занепаде. Воно і до цього вже давно не було процвітаючою галуззю. Досить сказати, що ще в 2017 році 62% вина, яке було продано в нашій країні, було виготовлено в Україні. А лише через два роки, у 2019, українське походження мало тільки 52% вина. Рік від року виноградники в Україні скорочуються. І скорочується виробництво вітчизняних вин.

Нагадаємо, фахівці розповіли, як можна відрізнити справжнє вино від порошкового. Є кілька простих способів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ