Today.ua

В Україні зросли ціни на все: такої інфляції не було майже 6 років

Інфляція в Україні прискорюється з кожним місяцем. Так, вересневі ціни виявилися вищими за серпневі у середньому на 1,9%. З початку року споживчі ціни в Україні зросли на 21,8%. Востаннє інфляція була вищою лише у лютому 2016. Тоді вона досягла 32,7%.

Такі дані наводить Державна служба статистики.

Зокрема, харчові продукти зросли в ціні з початку року на 24,3%. Серед товарів продовольчої групи рекордсменами зростання цін виявились овочі. Вони з початку року подорожчали на 70,1%. Причому це зростання було би ще вищим, якби у вересні (у розпал збирального сезону) овочі не подешевшали на 10,4%. Однак у порівнянні з вереснем 2021 року вони все одно дорожчі майже на 85%.

Крім того, з початку року майже на 29% зросли в ціні хлібобулочні вироби, на чверть подорожчали риба та вироби з неї, а також більш ніж на 23% зросли ціни на макарони.

Зростання цін на інші споживчі товари не так вражає, як подорожчання продуктів. Однак і тут є свої рекордсмени. Так, через підвищення вартості пального з початку року на 53,6% витрати на транспорт зросли на 28,4%. Особливо зросли ціни на проїзд у пасажирському автотранспорті - майже на 30%.

І це при тому, що держава поки що змогла приборкати ціни на комуналку, запровадивши мораторій на їхнє підвищення. Хоча й тут водопостачання, на яке мораторій не поширюється, подорожчало на 12,6%. А утримання житла тепер коштує дорожче, ніж на початку року, на 19,2%.

Подорожчали в Україні і медичні послуги – майже на 13%. Зокрема, ліки зросли в ціні на 13,6%.

Водночас, зарплати багатьох українців скоротилися порівняно з початком війни. А багато громадян взагалі втратили роботу і поки не можуть знайти нову.

Нагадаємо, безробітних громадян залучать до суспільно-корисних робіт. Їх оплачуватимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ