Today.ua

В Україні зріс середній розмір субсидії на оплату комуналки: на весь рік допомоги може не вистачити

В Україні за січень субсидія на оплату комуналки виявилася набагато вищою, ніж за грудень. Різниця склала майже 600 гривень. Про це розповіла в ході форуму "Україна 30" глава Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Зокрема, в січні українські родини у середньому отримали по 2200 гривень субсидії на оплату комунальних послуг. При цьому розмір торішньої грудневої субсидії склав лише 1615 гривень. Таким чином, вийшла різниця у 585 гривень.

Як повідомила Марина Лазебна, загалом в Україні отримують субсидію на комуналку майже 5 мільйонів абонентів, тобто майже третина домогосподарств нашої країни.

Крім того, міністр нагадала, що держава виділила 1,4 млрд гривень на компенсацію оплати за електроопалення громадянам, будинки яких опалюються електрикою.

Більш високу січневу субсидію на оплату комуналки пояснити просто. По-перше, січень видався доволі прохолодним, особливо кінець місяця. Тому довелося затратити більше енергоносіїв на обігрів житла. По-друге, з початком січня виросли тарифи на газ, електрику і холодну воду, що також не могло не позначитися на розмір компенсації.

Однак при цьому виникає питання: чи вистачить грошей, закладених у бюджет 2021 року на субсидії, всім, хто їх потребує? Судячи з того, що на 2021 рік у бюджеті закладено лише 36,3 мільярда гривень, тоді як торік це число було на 2,7 мільярда більше, до кінця року субсидій може не вистачити.

Власне, про це Лазебна говорила три тижні тому на ток-шоу у Савіка Шустера. Тоді міністр озвучила суму в 10 мільярдів гривень. Саме стільки, вважає вона, цьогоріч не вистачає на виплату субсидій.

Як уряд має намір вирішувати цю проблему, невідомо. Можливо, шляхом скорочення кількості субсідіантів.

До речі, на це натякав глава Мінціфри Михайло Федоров. Уже навесні цього року уряд сподівається запустити Єдину інформаційну систему одержувачів соціальних виплат. Це дозволить різко скоротити їхню чисельність, а також скоротити витрати бюджету на соціалку на десятки мільярдів гривень, пообіцяв Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ