Today.ua

В Україні виросте ціна на молоко: на скільки подорожчають молокопродукти

В Україні вже незабаром, з початком осені, почне рости ціна на молоко. Зростання ціни не буде дуже високим, але все одно вдарить по гаманцях громадян. Виробники не можуть не підвищувати ціни на свою продукцію.

Зростання ціни на молоко пов'язане з початком осіннього сезону, коли традиційно в Україні знижується кормова база, і, відповідно, надої великої рогатої худоби зменшуються.

Така тенденція характерна не тільки для нашої країни, але й для всієї Європи загалом. Однак у Європі ціни більш консервативні і не так залежать від сезонних коливань. Тому українські виробники не можуть набагато підвищувати вартість свого продукту, розповів в ефірі одного з телеканалів радник президента "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа. Отже, за його прогнозами, ціна на молоко не "проб'є стелю" в 10%, а виросте десь на 7%. Для українських виробників нинішні ціни на молоко і молокопродукти, навіть з урахуванням прийдешнього осіннього підвищення - на межі рентабельності. Однак вони не можуть ще більше їх підвищувати, тому що тоді імпортна продукція буде дешевша за українську, і вітчизняні виробники втратять своїх покупців.

Осіннє зростання ціни на молоко і на всю "молочку" відбувається щорічно. При цьому навесні, коли надої збільшуються, ціна знижується дуже незначно. Таким чином, ціна на молоко зростає з кожним роком.

Крім того, зростання ціни на молоко буде також залежати від курсу долара в Україні, каже експерт.

Нагадаємо, при цьому прогнози щодо ціни на інший базовий продукт - соняшникову олію, вельми суперечливі. Одні експерти кажуть, що її ціна до осені може вирости до 100 гривень за літр. Інші стверджують, що з настанням осені ціни на соняшникову олію почнуть знижуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ