Today.ua

В Україні вводять заборону на сигарети: подробиці нового законопроекту

В Україні вже найближчим часом мають намір ввести заборону на багато видів сигарет, а також підняти вік, з якого буде дозволено продаж тютюнових виробів. Відповідний законопроект №4358 вже найближчим часом розглянуть у Верховній Раді.

Автори законопроекту з фракції "слуг", зокрема, пропонують запровадити заборону на сигарети, які містять ароматизатори, ароматичні рідини і смакові добавки.

Крім того, в законопроекті міститься ще ряд вимог, які звужують асортимент тютюнових виробів у торгових точках України, а також посилюють вимоги до віку, з якого буде дозволена купівля сигарет.

Законопроект, зокрема, містить такі положення:

Такі жорсткі правила, що стосуються продажу тютюнових виробів та заборони на сигарети в громадських місцях, давно вже діють у багатьох країнах Євросоюзу. Однак в Україні потужне тютюнове лобі досі не давало ходу таким законодавчим ініціативам. Цього разу автори законопроекту сподіваються, що він не лише буде розглянутий, але й схвалений їхніми колегами.

Нагадаємо, в Україні передбачено щорічне подорожчання акцизу на тютюнові вироби, що призведе до подорожчання сигарет. Так, вже у цьому році вони мають вирости в ціні на 20%. При цьому зростуть бюджетні надходження від продажу сигарет. Однак паралельно буде йти й інший процес: разом із новими заборонами на сигарети буде скорочуватися й чисельність курців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ