Today.ua

В Україні ввели нові вимоги по стажу для виходу на пенсію: хто залишиться без виплат у 2022 році

Для українців, які мають намір вийти на пенсію у 2022 році, діятимуть нові вимоги до страхового стажу. Зокрема, для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, громадянам потрібно буде мати мінімум 29 років стажу. Усі інші позбавляються права на пенсійні виплати.

У 2021 році вийти на пенсію у 60 років можна було за наявності страхового стажу щонайменше 28 років. На пенсію у 63 роки у 2022 році зможуть вийти люди зі страховим стажем від 19 до 29 років, у 65 – зі стажем від 15 до 18 років.

У разі відсутності страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 63 років, така пенсія призначається після досягнення людиною 65-річного віку. Розмір виплат відрізнятиметься залежно від наявності повного (15-18 років) стажу, або відсутності стажу. Громадяни, які не мають 15 років стажу, зможуть вийти на пенсію у 65 років та отримувати соціальну виплату. На сьогоднішній день її розмір становить 1854 грн.

З кожним роком вимоги до стажу збільшуватимуться на 1 рік до 2028 року, доки не складе 35 років.

Деяким українцям можуть зарахувати подвійний стаж до пенсії. Це стосується тих громадян, які виходять на пенсію на пільгових умовах. Зокрема, це пенсіонери, які працювали в психіатричних закладах охорони здоров'я, в лепрозорних та протичумних закладах охорони здоров'я, в установах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних установах та реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я.

Раніше повідомлялося, що в Україні підвищать пенсію жінкам, які у 2022 році вийдуть на заслужений відпочинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ