Today.ua

В Україні набули чинності високі штрафи: за що доведеться віддати зі своєї кишені понад 13 тис. грн

Деяким українцям тепер доведеться сплачувати нові штрафи за те, що раніше було безкарним. Тепер продавців та власників магазинів каратимуть гривнею, і чималою, за продаж пристроїв для нагрівання тютюну неповнолітнім та рекламу цих виробів.

За що конкретно доведеться нести відповідальність, і якими будуть розміри штрафів, розповіли в segodnya, посилаючись на закон 1978-ІХ, який набув чинності з 1 липня.

Причина в тому, що тепер нагрівальні пристрої для тютюну (наприклад, IQOS або GLO) прирівняні законом до тютюнових виробів. І відповідно, продавці та власники магазинів будуть нести таку саму відповідальність за порушення правил продажу цих виробів, як і за звичайні цигарки.

Що вважається порушенням і які розміри штрафів?

Порушенням вважається продаж цих пристроїв неповнолітнім (особам, які не досягли 18 років). Магазин, в якому продадуть такий пристрій неповнолітньому, змушений буде сплатити штраф у розмірі 6800 гривень. А от продавцю, який безпосередньо здійснив такий продаж, доведеться поплатитися зі своєї кишені більшою сумою: від 6800 до 13600 гривень.

Ще дорожче коштуватиме порушникам реклама таких виробів. За кожен виявлений факт такої реклами підприємцю доведеться розлучитися із сумою від 30 до 50 тисяч гривень.

Нагадаємо, війна в Україні змінила ціни на алкоголь та цигарки. Шкідливі уподобання тепер коштують українцям ще дорожче, ніж до війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ