В Україні, всупереч логіці літнього сезону, дорожчають овочі. Причому деякі види звичайної городини дорожчають не на копійки, а в рази. Чому так відбувається в період, коли все має дешевшати, пояснити важко.
Так, у середині минулого тижня раптово вдвічі зросла ціна на моркву і баклажани, трохи менше, але також доволі відчутно, підскочили в ціні огірки. Після нетривалого зниження ціни, знову стала зростати вартість картоплі: "другий хліб" подорожчав на 11%.
Помідори також, незважаючи на наближення сезону масового збору врожаю, підскочили в ціні. Дешевше, ніж за 20 гривень, не знайти навіть томатів вельми непрезентабельного вигляду. А ті, які мають товарний вигляд, стартують від 30 гривень.
При цьому на деякі види продуктів ціна навіть трохи знизилася. Зокрема, на 15% подешевшали яйця і на 2% знизилась вартість молочної продукції.
Але при цьому неухильно дорожчає м'ясо. За місяць воно зросло в ціні на 2%. Однак у порівнянні з липнем 2020 його вартість зросла на 10%. А окремі сорти м'яса ще більше додали в ціні. Так, яловичина стала дорожче у порівнянні з минулим роком на 16%, і зараз вона коштує 102,71 грн / кг.
Нагадаємо, ще на початку липня експерти аграрного ринку передбачали подорожчання м'яса. При цьому ціни на всі овочі, згідно з прогнозами, мали знижуватися.