Today.ua

В Україні вже незабаром злетять ціни на продукти: що сильно подорожчає насамперед

В Україні вистачає власних запасів продовольства. Крім того, продукти харчування, яких бракує, завозяться з-за кордону. Уряд максимально спростив схему ввезення імпортних товарів до нашої країни. Однак, незважаючи на це, ціни на продукти зростатимуть. Причому на деякі види продовольства вони злетять вже дуже скоро.

Такі невтішні прогнози дають багато експертів. Зокрема, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін вважає, що головна причина зростання цін на продовольство - це подорожчання логістики. Через війну багато логістичних зв'язків продовольчих поставок розірвані. Ускладнилися маршрути, якими доставляються товари першої необхідності. У країні - маса підірваних мостів, зруйнованих доріг, блокпостів та просто небезпечних маршрутів. Все це ускладнює маршрути і подовжує час доставки вантажів.

Насамперед злетять ціни на ранні овочі

Ранні овочі на український споживчий ринок або надходять з українських теплиць, або прибувають морем з-за кордону. Морський шлях зараз заблоковано. Тому доставити цю продукцію морем неможливо. А українські тепличні господарства також не працюють.

"Сьогодні на Закарпатті парника немає, ні на Херсонщині, ні на Запоріжжі ранніх овочів цього року не буде. Є проблеми з Миколаївщиною, Одеською областю… Уряд усвідомлює, що на сьогодні по-перше, логістичні шляхи ускладнені, по-друге, місця виробництва овочів мають проблеми. Традиційно овочева група у нас Херсонщина, але вона сьогодні в окупації", – каже Олег Пендзін.

Українців закликають вирощувати овочі на клумбах замість квітів

Не випадково уряд сьогодні звернувся до українців із проханням вирощувати овочі на присадибних ділянках і навіть на клумбах замість квітів. Мабуть, ситуація з овочевою групою передбачається дуже складною. Тому ціни на ранні овочі будуть в Україні дуже високими. Є надія, що вони знизяться з настанням сезону збирання овочів. Але торішніми вони у жодному разі не будуть, оскільки основні зони вітчизняного овочівництва цьогоріч не засіяні.

Істотно зросте ціна на хліб

Поки що ціни на хліб в Україні вдається утримувати завдяки тому, що фактично немає експорту зерна з України. Воно все або заблоковане в портах, або зберігається на складах. Через те, що немає постачання зерна з України, ціни на зерно на світовому ринку вже зросли на 70%.

Проте, варто лише розблокувати порти і відкрити шляхи експортним постачанням, як в Україні почнуть зростати ціни на хліб. Вийде ефект сполучених судин: рівень цін на світовому ринку знижуватиметься, а в нас вони, навпаки, зростатимуть.

"Лише поїде зерно, у нас одразу почне зростати ціна на зернові всередині країни, вона вирівнюватиметься. У світі вона впаде, а у нас піде вгору. Тобто буде серйозна основа для зростання ціни на хліб", - прогнозує експерт.

Він також погоджується з прогнозом інфляції, який дає НБУ на 2022 рік. Зважаючи на все, на нижчий показник українцям не варто розраховувати.

"НБУ очікує, що інфляція буде десь 20%. Я погоджуюсь. Продовольча група точно на 22-23% зросте за рік", - поділився Олег Пендзін.

Нагадаємо, натомість в Україні суттєво знизилася ціна на цибулю. Це пов'язано з тим, що в країну завезли багато цибулі з Польщі і Нідерландів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ