Today.ua

В Україні затвердили новий порядок призначення пенсій: Зеленський підписав закон перед Великоднем

Відтепер пенсії багатьом українцям призначатимуть за новими правилами. Вони отримуватимуть пенсію не з дня подання заяви, а з того моменту, як для них настало право на отримання пенсії.

Відповідний закон президент Володимир Зеленський підписав саме напередодні Великодня.

Закон стосуватиметься великого прошарку населення: мешканців тимчасово окупованих територій (ТОТ), жителів регіонів, в яких проходять активні бойові дії, а також внутрішніх переселенців (ВПО) та біженців, які опинилися за кордоном. Всі ці люди опинилися через війну у скрутних життєвих обставинах. Тому держава вирішила їм спростити хоча би процедуру призначення пенсій.

Як було до ухвалення цього закону

Усі українці без винятку мали право на призначення пенсій з моменту настання права на пенсію. Причому це стосувалося всіх видів пенсійних виплат: за віком, за вислугу років, за інвалідністю та у зв'язку із втратою годувальника.

Але для того, щоб отримувати пенсію з моменту настання права на пенсію, потрібно було встигнути подати заяву до Пенсійного фонду щодо призначення пенсії за три місяці з цієї дати. Якщо ж пенсіонер не встигав вкластись у тримісячний термін, то йому призначали виплату пенсії лише з фактичної дати подання заяви до ПФУ.

Наприклад, якщо людині виповнилося 60 років 2 травня, і в неї на той момент були всі необхідні умови для виходу на пенсію, то вона мала встигнути подати заяву до ПФУ з усіма супутніми документами до 2 серпня. Тоді їй призначали виплату пенсії із 2 травня. Якщо ж вона не встигала із документами до 2 серпня, а наприклад подавала їх лише 15 вересня, то виплату пенсії їй призначали лише з 15 вересня. Аналогічний механізм діяв і для інших видів пенсії.

Як буде тепер

Тепер ці правила збереглися лише для тих громадян, які проживають на території, не зачепленій війною. А для всіх решти (жителів ТОТ, ВПО, біженців за кордоном і мешканців територій, що перебувають у регіонах бойових дій) правило трьох місяців скасували.

Їм призначать пенсію з того дня, коли на неї настало право незалежно від дати звернення за нею:

Однак при цьому слід пам'ятати, що для всіх цих категорій громадян пом'якшили порядок призначення пенсій лише на період дії воєнного стану і на три місяці після його скасування.

Нагадаємо, українці пізніше виходитимуть на пенсію. З кожним роком кількість громадян, які зможуть піти на заслужений відпочинок у 60 років, зменшуватиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ