Today.ua

В Україні з 5 лютого набуває чинності податкова перевірка покупців нерухомості

В Україні вже з 5 лютого набуває чинності податкова перевірка покупців нерухомості. Перевірка здійснюватиметься державною податковою службою.

Відповідний спільний наказ Мін'юсту та Мінфіну №280/5/4, виданий 31 січня цього року, опублікували в "Офіційному віснику" 4 лютого. Згідно із законом, документ набирає чинності з наступного дня, тобто з 5 лютого.

Подробиць, що саме перевірятиме ДПС, наразі немає. Відомо лише, що перевірка проводитиметься під час державної реєстрації прав на нерухомість, що купується. А подавати заяву про перевірку мають нотаріуси і державні реєстратори – до того, як нерухомість зареєстрована. Для перевірки покупця нерухомості в ДПС потрібно подати прізвище, ім'я та по батькові покупця, а також номер облікової картки платника податків.

Податківці перевірять відповідність даних, наданих покупцем, тим даним, які представлені в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Крім того, співробітники ДПС також перевірять покупця по Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

Детальніше про те, які запити будуть робитися на покупця нерухомості, невідомо. Подробиці спливуть після того, як розпочнуться перевірки.

Нагадаємо, в Україні зараз триває податкова амністія. Після її завершення до тих, хто не захотів взяти до неї участі, можуть застосувати методи непрямого податкового контролю. Фактично порівнюватимуть офіційні доходи людини з її активами, включаючи вклади та нерухомість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ