Today.ua

В Україні різко подорожчали акцизні марки для алкоголю і тютюну

В Україні різко зросла вартість акцизних марок. На них підняли ціни вперше з 2014 року. Акцизні марки для алкоголю і тютюну зросли одразу в 1,8 рази.

Як змінилися ціни акцизних марок на ці види продукції, розповіли в Мінфіні.

Отже, Кабмін переглянув вартість акцизних марок для алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Востаннє їхня вартість змінювалась у 2014 році. Проте з того часу витрати на виготовлення, зберігання і транспортування цієї продукції значно зросли. Взяти хоча б один елемент собівартості такої марки: у 2023 році вартість захищеного паперу зросла у 2,1 раза порівняно з 2022-м.

До того ж, при виготовленні акцизних марок використовується так званий глибокий друк. Ця технологія доволі затратна, і все це впливає на собівартість виробу.

Загалом, було вирішено встановити такі нові ціни на акцизні марки для алкоголю і тютюну:

Таким чином, вартість акцизних марок зросла приблизно на 80%. При цьому в повідомленні Мінфіну йдеться, що у цьому підвищенні вартості було враховано як нову вартість виготовлення акцизних марок, так і нову вартість їхнього зберігання і доставки.

При розрахунку собівартості акцизних марок було враховано такі складові:

Всі ці нові витрати не могли не позначитися на вартості акцизних марок для алкоголю і тютюну, що призвело до їхнього підвищення. Звісно, це позначиться і на вартості самих виробів, які продаються з акцизними марками.

Нагадаємо, в Україні запроваджуватимуть електронну акцизну марку на алкоголь та цигарки. Тому вартість цих товарів ще зросте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ