Today.ua

В Україні викрито благодійні фонди, які привласнювали гроші, зібрані для постраждалих дітей

В Україні з початком війни виникло чимало благодійних організацій, які допомагають людям, що постраждали від війни. Проте, під маскою благодійності іноді ховаються відверті аферисти. Так, столична прокуратура вивела на чисту воду шахраїв, які створили благодійні фонди та збирали гроші для постраждалих дітей.

Про викриття злочинної схеми розповів sud.ua.

Злочинне угруповання та його діяння розкрила Дарницька окружна прокуратура Києва. Як з'ясувало слідство, заповзятливі громадяни створили кілька благодійних фондів, які збирали гроші нібито для допомоги дітям, що постраждали від війни.

Аферисти поставили свою справу на широку ногу, створивши власний call-центр, співробітники якого обдзвонювали підприємців, представників громадських організацій, а також пересічних українців із проханням пожертвувати якусь суму грошей на благодійність. Причому, знаючи трепетне ставлення українців до дітей, акцент робився саме на допомозі дітям, які постраждали від війни.

Шахраї орудували від імені створених ними благодійних фондів. Зокрема фонду "Діва Марія".

Щоб ніхто не засумнівався в їхніх "добрих намірах", вони справді робили грошові перекази на благодійність – приблизно 5% від зібраних сум.

А решту "заробітку" розсовували собі по кишенях. Таким чином, аферисти привласнили понад 10 мільйонів зібраних у людей грошей.

У ході слідства було проведено обшуки в фігурантів справи. Чотирьох із них затримали. Під час обшуків у підозрюваних вилучили документацію та печатку фіктивних благодійних фондів, а також банківські картки, на які робилися грошові перекази, та мобільні телефони, з яких вони робили дзвінки.

Найближчим часом суд має обрати запобіжний захід підозрюваним. Очевидно, що це буде тримання під вартою. Слідство ще не завершено. І не виключено, що розкриються ще нові факти афери.

Нагадаємо, у Києві на складі виявлено сотні тонн гниючої гуманітарки, яку хтось приховав для себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ