Today.ua

В Україні зростає вартість оренди землі: українцям розповіли, що буде з цінами далі

В Україні подорожчала вартість оренди землі. Разом з тим, в різних регіонах просять за гектар різну ціну. Однак усюди вона стає вище. Українцям розповіли, що буде далі з вартістю землекористування.

Ціни за оренду гектара державних земель помітно відрізняються не тільки в розрізі регіонів, а й навіть в окремо взятій області. У деяких областях вартість оренди угідь різниться втричі. В основному, головний критерій ціни - якість земель, каже заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаковська. Природно, чим краще земля, тим вище беруть ціну за її використання.

Наприклад, у Черкаській області вартість оренди землі коливається від 140 до 200 євро за гектар (4500-6600 гривень). У Київській - розкид цін більше: від 75 до 190 євро (2400-6000 гривень). У Вінницькій області діапазон цін ще вищий: від 70 до 219 євро (2250-7000 гривень).

Істотно нижче вартість оренди землі в Донецькій, Луганській і Житомирській областях. Там у середньому оренда гектара коштує 53 євро (1700 гривень).

Вартість оренди землі дорожчає

Тим часом, вартість оренди землі цьогоріч зросла у порівнянні з минулим роком. Так, за підсумками 2020 року вона склала в середньому по Україні 102 євро (3233 гривні) за гектар. А вже цьогоріч за користування гектаром землі в середньому просять 3400 гривень.

Причому, як каже Ольга Ходаковська, підвищення орендної плати буде продовжуватися. На це впливає наближення відкриття ринку землі в Україні. З відкриттям ринку і вартість продажу, і вартість оренди землі буде вище. Орендарі змушені пропонувати більшу ціну, аби зберегти за собою право на користування землею.

"Ми бачимо тенденції до підвищення розміру орендної плати, особливо при укладанні довгострокових договорів оренди. Орендар змушений шукати шляхи, щоб зацікавлювати орендодавця у продовженні договорів оренди. Саме одним з таких способів і є розмір орендної плати", - говорить Ходаковська.

Нагадаємо, українцям також розповіли, скільки коштуватиме земля в Україні з 1 липня, із відкриттям ринку землі. Вартість гектара становитиме 1500-2000 доларів. Відповідно до закону, максимальна площа ділянки, який зможе придбати фізособа становитиме 100 гектарів. Таким чином, щоби купити стільки землі навіть за найдешевшою ціною, знадобиться 150 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ