Today.ua

В Україні після Нового року стали стрімко змінюватись ціни на вершкове масло

В Україні після Нового року почали стрімко змінюватись ціни на вершкове масло.  Загальної тенденції немає. В одних магазинах цей продукт подорожчав, в інших подешевшав.

Це показав моніторинг цін на вершкове масло у найбільших торгових мережах столиці. Зокрема, моніторинг цін був проведений у супермаркетах Ашан, Metro та Novus.

Середня вартість 200-грамової пачки веркового масла "Селянське" жирністю 72,5% у торгових мережах зараз становить 52,72 гривні. І це на 3,2% вище, ніж було наприкінці грудня минулого року. Тоді середня ціна була на рівні 50,79 гривні. При цьому у Варусі зараз цей сорт масла коштує 47,90.

А ціни на вершкове масло "Яготинське" взагалі привели покупців у приємний шок. Вершкове масло "Яготинське" жирністю 73% зараз коштує 41,75 гривні, тоді як під завісу минулого року його ціна становила 49,34 гривні. Тобто воно подешевшало на цілих 15%. А в мережі Новус таке масло взагалі продають за 40 гривень. Очевидно, такий розкид за цінами пов'язаний з коливаннями цін на енергоносії, зокрема, на газ, а також із вартістю сировини.

До речі, Яготинський маслозавод днями заявив про згортання та припинення виробництва через високі ціни на газ. Підприємство навіть надіслало відповідного листа-попередження своїм діловим партнерам.

Однак тут вчасно нагодився уряд із фіксуванням цін на газ для деяких підприємств продовольчої галузі. У Мінагрополітики склали список із майже 7 тисяч підприємств, яким вирішено відпускати газ вітчизняного видобутку з максимальною націнкою не вище 25%. Таку преференцію отримають підприємства, які випускають продукти, що входять до соціального списку. Це дозволить їм і надалі працювати, не підвищуючи суттєво ціни на свою продукцію, а також не згортаючи виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ