Today.ua

В Україні пенсія суддів більш ніж у 40 разів вища за мінімальну: скільки платять відставним вершителям доль

В Україні середня пенсія суддів в 41,5 рази перевищує мінімальну. З липня мінімальну пенсію підвищили на 85 гривень, і тепер вона становить 1854 гривні. Ще менше зросла пенсія колишніх військовослужбовців - лише на 67 гривень. Зате суддям виплати підвищили відразу майже на 10 тисяч.

Якщо точніше, середня пенсія суддів зросла на 9500 гривень. Тепер вони отримують у середньому 77 000 гривень. Правда, у них це називається не пенсія, а довічне утримання. Втім, від зміни назви суть залишається незмінною: пенсія суддів суттєво відрізняється від пенсії інших громадян - у кращий бік.

При цьому, якщо навіть не брати до уваги мінімальну пенсію в Україні, а виходити з середньої, то й вона виглядає на тлі суддівського утримання вельми блякло. На сьогодні, після всіх підвищень, середня пенсія в Україні становить 3700 гривень. Це в 20 разів менше, ніж середнє утримання відставних суддів.

При цьому більшість українських пенсіонерів отримує виплати, які менше розмірів середньої пенсії. А, наприклад, для громадян старше 75 років перенесли підвищення пенсій з 2100 до 2500 гривень, яке планувалося на липень. Його перепланували на жовтень. Зате в липні ще додали по 100 гривень "молодим" пенсіонерам, які вийшли на заслужений відпочинок у 2019-2020 роках. І, в зв'язку з ростом прожиткового мінімуму, підвищилися надбавки до пенсій за понаднормовий стаж. Кожен рік, відпрацьований пенсіонером понад норму, подорожчав на 85 копійок. Тобто, якщо, наприклад, жінка пішла на пенсію не з 30-ти, а з 40-річним стажем, то їй із липня піднімуть пенсію на цілих 8,5 гривні!

При цьому депутати від усіх політичних сил дружно не чіпають пенсійні виплати суддів. Вони залишаються "священними коровами". Зрозуміти народних обранців, звичайно, можна. Не приведи Боже, вони й самі можуть стати суб'єктами судового розгляду. І звісно, що "обласкані" ними служителі Феміди будуть більш лояльні до тих, хто був лояльний до них.

Нагадаємо, в Україні також виріс розмір пенсії, яку виплачують непрацездатним членам сім'ї у зв'язку з втратою годувальника. Тепер вона становить до 3 708 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ