Today.ua

В Україні очікують безпрецедентного підвищення цін на алкоголь

В Україні очікується величезне подорожчання вартості алкогольних напоїв. Ціни на алкоголь із розряду міцних напоїв можуть зрости на чверть. Дуже відчутно подорожчає і вино. При цьому купити щось із алкогольних напоїв за готівку громадянам не вдасться. Усі розрахунки здійснюватимуться лише в безготівковій формі.

Такі зміни на "алкогольному фронті" очікуються у зв'язку із запровадженням електронного акцизу та забороною на продаж алкогольних напоїв за готівку.

Таким чином, уряд хоче покінчити з продажем алкогольного фальсифікату, а також збільшити доходи бюджету від продажу міцних напоїв.

Сповна оцінити втрати держави через тіньовий ринок алкогольних продуктів, зі зрозумілих причин, неможливо. Проте фахівці кажуть, що повз бюджет через це йдуть мільярди. Крім того, спокушаючись дешевшими горілками та коньячними виробами, покупці наражають своє здоров'я на невиправданий ризик. Тому повна легалізація ринку алкоголю – це процес із багатьма плюсами.

Мінус – в одному: алкоголь стане набагато дорожчим. А домашні п'яниці завдаватимуть ще більших збитків для сімейного бюджету.

Як подорожчають алкогольні напої

Менш міцні – подорожчають менше. Але й для них цінники доведеться переписувати. Наприклад, акциз на вино зросте з 8,42 до 12,23 грн. Відповідно, і ціни на пляшку вина теж стануть вищими приблизно на 4 гривні в середньому.

А ось для міцніших алкогольних напоїв різниця в ціні до і після буде набагато вищою. Вона становитиме близько 20-30%. Тобто, вартість пляшки стане вищою приблизно на чверть. Природно, що таких "ліків від стресу" вже багато не купиш.

А якщо врахувати, що послати в магазин "гінця" зі жменею готівки за пляшкою тепер не вдасться, а доведеться самим шкутильгати з карткою, то на випивох чекають дуже непрості часи.

Нагадаємо, стало відомо, коли в торгових мережах зростуть ціни на цигарки. Курити буде ще дорожче, ніж пити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ