Today.ua

В Україні очікується обвал курсу долара вже наступного тижня

Вже наступного тижня, з 12 по 18 липня, курс долара може відчутно обвалитись.  Аналітики пророкують йому сповзання вниз відразу на 20 копійок. Однак почне новий тиждень долар зміцнілим.

Так, на понеділок, 12 липня, НБУ зміцнив долар на 3 копійки стосовно до гривні. Ще більше відіграв у гривні євро - цілих 8 копійок.

Таким чином, на ранок понеділка діятимуть такі курси валют:

При цьому на міжбанку курс долара залишився незмінним - по 27,33 гривні в покупці і по 27,30 - у продажу. Курс євро у продажу став вище на дві копійки - по 32,42 гривні.

Наступного тижня курс долара почне знижуватися, - аналітик

Поки на ринку валют долар зміцнюється. З початку липня він зміцнів на 8-10 копійок у різних сегментах ринку.

Однак уже з наступного тижня курс долара почне падати, вважає старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб. За його прогнозами, протягом тижня він знизиться з 27,3 до 27,1 гривні.

"На найближчий тиждень ми очікуємо незначне зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку буде торгуватися через тиждень близько 27,25 грн. Готівковий долар буде торгуватися по 27,1 грн", - припустив аналітик.

За минулий тиждень, курс долара змінився незначно, зазначає Вадим Іосуб. На міжбанківському валютному ринку попит/пропозиція долара знизилися з 27,36/27,38 до 27,30/27,32 (-0,2%). Незважаючи на зміцнення долара Нацбанком, середні курси купівлі/продажу "американця" в банках також знизилися з 27,18/27,40 до 27,14/27,33 (-0,1%/- 0,3%).

При цьому курс долара традиційно влітку знижується. В першу чергу це пов'язано з тим, що в цю пору, як правило, отримують виручку експортери. Причому цьогоріч українські сировинні експортери (а в нас вони переважно всі сировинні, - авт.) опинилися у вигідному становищі, адже в усьому світі зростає попит на сировину.

На світовому ринку злетіли ціни на зерно, метал, руду, соняшникову олію. Усе це наша країна активно експортує. Щоправда, одночасно з цим зросли ціни й на енергоресурси, які нам доводиться імпортувати. Тому дохід від експорту відчутно нівелюється витратами на імпорт.

Нагадаємо, фінансисти не прогнозують катаклізмів на ринку валют до кінця нинішнього року. З початком осені курс долара почне рости, проте його зростання буде відбуватися повільно і плавно. До закінчення року долар може коштувати 27,5 гривні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ