Today.ua

В Україні очікується масовий продаж квартир: як зміниться ринок житла після війни

Ринок житла в Україні після війни буде зовсім не таким, як прогнозують деякі аналітики. Ціни на житло формуватимуться під впливом двох суперечливих тенденцій: зростання собівартості будівництва нового житла та зростання пропозиції на ринку нерухомості. Ці дві тенденції можуть збалансувати одна одну, і в результаті ціни на житло в Україні або залишаться довоєнними або зростуть незначно.

Такі міркування висловив у коментарі виданню ubr спеціаліст ринку нерухомості Михайло Артюхов.

Через війну темпи будівництва нового житла в Україні дуже сповільнилися. Втім, і після закінчення воєнних дій, нашій країні не варто розраховувати на швидке відновлення колишніх темпів будівництва. Тому на ринку житла після війни нова нерухомість займатиме не більше 20%, тоді як до війни її частина становила 60%, каже експерт.

"Такого масового будівництва, яке було у київських мікрорайонах Оболонь, Позняки та Осокорки, коли в рік будувалося по 20 мільйонів квадратних метрів житла, я не чекаю. Тому відновлення "первинки" буде повільним", – переконаний Артюхов.

При цьому на ринку нерухомості не буде порожнечі. Прогнозований вакуум заповнить житло зі вторинного ринку, яке продаватимуть доволі активно. Це пов'язано з тим, що багато біженців вже зараз вирішили не повертатися в Україну після війни. По суті, багато сімей чекають, коли чоловікам буде дозволено виїзд за кордон. Як тільки вони отримають такий дозвіл, сім'ї возз'єднаються за кордоном і виставлять свої квартири в Україні на продаж.

Це дозволить заповнити ринок житла, і, відповідно, повоєнні ціни на житло не зростатимуть так катастрофічно, як багато хто припускав.

За прогнозами Михайла Артюхова, на ринку житла встановиться тенденція повільного і плавного підвищення цін: приблизно по 1% на місяць. Тобто річний приріст цін на житло буде 12%.

Нагадаємо, стала відома максимальна сума, яку дадуть українцям в компенсацію за зруйноване житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ