Today.ua

В Україні скасували плату за землю: як за новими правилами оформити податкову декларацію

Через війну в Україні скасована плата за землю. Українцям скасували земельний податок та орендну плату за користування землею у законодавчому порядку. Але для того, щоб не потрапити в халепу, землекористувачам потрібно правильно оформити податкову декларацію.

Про те, які види платежів скасували? і як потрібно заповнювати податкові документи, йдеться у законі № 2120-IX, який був прийнятий 15 березня.

Податкові зміни щодо плати за землю діятимуть з 1 березня 2022 року. Це – дата, з якої вони набрали чинності. Дата їхнього закінчення поки що не відома. Можна назвати достовірно лише число – 31 грудня. А ось рік невідомий. Відповідно до ухваленого закону, скасування плати за землю діятиме не лише в тому році, коли скасують військовий стан, але також ще й увесь наступний рік. Тобто, якщо нам вдасться закінчити війну у 2022 році, то платити за землю не потрібно буде по 31 грудня 2023.

Отже, згідно із законом не нараховується:

Платникам слід внести зміни до податкової декларації

Податкові зобов'язання, які були задекларовані раніше, потрібно змінити, поставивши у графі "Розмір" цифру 0. При цьому за січень та лютий 2022 року нульової ставки бути не повинно. Крім того, у графі "Код пільги" вказується номер закону – 2120.

Нагадаємо, у зв'язку із запровадженням військового стану в Україні змінилися податки для ФОП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ