Today.ua

В Україні відкрито величезне газове родовище: дефіциту газу більше не буде

В Україні відкрито газове родовище із рекордним запасом газу. Родовище, що отримало назву Моспанівське, відкрито в Харківській області.

Його розробкою займатиметься компанія Укргазвидобування, яка входить до складу НАК Нафтогаз України і є найбільшою газодобувною компанією в Україні. На її частку припадає 73% усього блакитного палива, яке видобувається в Україні.

Моспанівське родовище було знайдено поблизу іншого, Волохівського, в якому вже йде активний видобуток газу. Це опосередковано вказує на те, що весь район, в якому розташовані ці родовища, можна вважати газоносним і дуже перспективним. Свердловина, яку пробурили під час розвідки на Моспанівському газовому родовищі, вже дає 239 тисяч кубометрів газу на добу. При цьому фахівці оцінюють потенціал відкритого родовища у 5 мільярдів кубометрів.

Спочатку, у 2019 році, було проведено сейсмічну розвідку потенційного родовища в 3D. На підставі отриманих даних було складено його об'ємну модель.

"Далі геологи, використовуючи ймовірнісні методи оцінки ресурсної бази та сучасні методики прогнозу пастки, визначили місце розташування та глибину пошукової свердловини. Ризики оцінювали також із застосуванням передового програмного забезпечення. У результаті успішного буріння нашими спеціалістами, маємо високий добовий дебіт та новий перспективний актив", - поділився директор дивізіону Нафтогаз Розвідка і видобуток Олександр Романюк.

Нагадаємо, українські постачальники від грудня знизили річні тарифи на газ. Сталося те, у що ніхто не вірив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ