Today.ua

В Україні знову змінилися ціни на олію: вартість по торгових мережах

В Україні знову змінилися ціни на олію. Цей продукт, який побив останнім часом за цінами всі мислимі рекорди, нарешті почав дешевшати.

Про це повідомляє портал minfin, який відстежив вартість пляшки соняшникової олії ємністю 850 мл у різних торгових мережах столиці.

За даними Держстату, соняшникова олія виявилася цього року серед рекордсменів щодо зростання ціни. Так, із січня по жовтень нинішнього року, ціни на олію зросли на 61,5% порівняно з аналогічним періодом 2020 року. Ще у 2020 році літр соняшникової олії коштував 34 гривні, а вже цьогоріч його середня ціна становить 63 гривні.

Проте з приходом грудня експерти зафіксували зниження цін на олію у торговій мережі. Зокрема, олія марки "Олейна" в мережі Novus зараз коштує 48,90 грн. за пляшку ємністю 850 мл. На гривню дорожча така сама олія коштує в "Ашані" – по 49,90 гривні. А ось у Metro її ціна, навпаки, стала вищою: там зараз пляшка "Олейни" коштує 57,70 грн.

Та оскільки в листопаді олія Олейна коштувала в середньому 55,73 гривні, то її середня вартість знизилася.

Дешевше тепер коштує і олія марки "Щедрий дар". У листопаді її середня вартість становила 58,62 гривні. А тепер її ціна коливається у різних супермаркетах від 51,90 до 60,90 гривні.

На сьогодні в різних торгових мережах склалися такі ціни на соняшникову олію: На сьогоднішній день соняшникова олія в українських магазинах коштує дорожче, ніж у Європі. Причому навіть аналогічний товар українського виробництва в Європі коштує на 26-30% дешевше, ніж у нас.

Нагадаємо, через різке підвищення цін на соняшникову олію та інші продукти держава хоче відновити контроль над продуктами, які відносяться до "соціальної" групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ