Today.ua

В Україні почалися арешти рахунків боржників: як можна скористатися заблокованими грошима

В Україні набув чинності закон, що дозволяє арешт рахунків боржників. Через це банки масово блокують рахунки громадян, щодо яких відкриті виконавчі провадження. Однак і в цих умовах боржник може скористатися грошима з заарештованого рахунку.

Такий момент також передбачено законом №3048-IX, який набрав чинності із 6 травня.

На початку війни урядом було запроваджено заборону на арешт рахунків боржників до закінчення воєнного стану.

Нагадаємо, раніше Кабмін запровадив заборону на арешт рахунків боржників на суму менше 100 тис. грн на період воєнного стану, проте з 6 травня цю норму було скасовано. Таким чином, тепер банки зобов'язані заарештовувати і дрібніші рахунки боржників.

При цьому під арешт беруться всі рахунки боржника в усіх фінансових установах України. Але при цьому закон все ж таки залишає люфт, який дозволить йому не залишитися зовсім без грошей.

Один із заарештованих рахунків боржника можуть розблокувати, щоб він міг користуватися грошима з нього. Проте використати кошти з заарештованого рахунку у необмеженій кількості не зможе. Закон встановив обмеження на використання грошей: для фізичних осіб – не більше двох мінімалок (13 400 грн.) на місяць, для юридичних – не більше п'яти мінімалок (33 500 грн.).

При цьому юрособа не може використовувати ці кошти як їй заманеться. Гроші можна витратити лише на зарплату співробітнику та на виплату належних податків.

До того ж, боржнику потрібно знати, що розблокувати один із заарештованих рахунків можуть лише на його прохання. Банки на себе таку ініціативу не братимуть. Щоб дозволили використати гроші із заарештованого рахунку, боржнику доведеться поклопотатися самому: подати заяву на ім'я виконавця з проханням розблокувати один із його рахунків. Після цього виконавець має винести постанову щодо зняття арешту на частину грошей з одного з рахунків та надіслати його до банку.

Нагадаємо, банки також блокують підозрілі грошові перекази та карти українців у рамках фінмоніторингу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ