Today.ua

В Україні почалося підвищення тарифів на комуналку ще до завершення опалювального сезону

До офіційного завершення опалювального сезону ще залишається чимало часу, проте в Україні вже почали підвищувати тарифи на комуналку. Підвищення стартувало з тарифів на воду та каналізацію. Слідом за ними можуть зрости тарифи на електроенергію та на газ. Але це вже після закінчення опалювального сезону.

Про те, як змінилися або найближчим часом зміняться тарифи на воду, пише hvylya.

Вже підвищили тарифи на воду або підвищать найближчим часом:

У різних регіонах України та в різних водоканалів тарифи на воду абсолютно різні. Іноді вони різняться в рази. Наприклад, у Дніпрі за кубометр води (постачання + каналізація) потрібно буде в сумі заплатити 31,36 грн. А в тій же області, але в Жовтих Водах за той самий кубометр доведеться віддати 90,6 грн.

Ціни на воду частково залежать від кількості споживачів. Чим більше абонентів обслуговує водоканал, і чим компактніше вони проживають, тим менше витрат потрібно на водопостачання та каналізацію. Тому у великих містах, як правило, ці статті видатків нижчі.

Однак, незважаючи на такі строкаті ціни, є загальні тенденції, що призводять до підвищення цін. Зокрема, комунальники називають такі причини підвищення тарифів на воду:

Зокрема, лише електроенергія для водоканалів за кілька років подорожчала майже у півтора рази. А зростає в ціні не лише вона.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію можуть зрости приблизно втричі, оскільки їх поступово приводитимуть до європейських норм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ