Today.ua

В Україні можуть скоротити робочий тиждень до чотирьох днів

Робочий тиждень в Україні може бути скорочений до чотирьох днів. При цьому працівникам зберігається їхня зарплата за п'ятиденку і не збільшується тривалість робочого дня. Такий макет трудового тижня вже активно впроваджується в Європі і в деяких інших країнах світу. Україна теж до цього рухається, але поки дуже повільно.

Чотириденний робочий тиждень, в принципі - не таке вже й нове явище. У деяких європейських компаніях вже давненько практикують такий графік роботи. Причому, як показав досвід, він вельми ефективний. Однак вперше таке дослідження було проведено в масштабах країни, і чотириденка повністю підтвердила свою ефективність.

Центром експерименту стала Ісландія. Загалом у ньому взяв участь 1% від усього працездатного населення країни. Тобто, експеримент проводився в різних компаніях і вийшов масштабним.

Що показало дослідження

Експеримент призвів до приголомшуючих результатів. Роботодавці побоювалися падіння продуктивності праці від впровадження чотириденки і, в кращому випадку, сподівалися, що вдасться зберегти її на тому ж рівні. Однак результат перевершив будь-які очікування. У переважній більшості випадків підсумки чотириденного робочого тижня виявилися кращими, ніж підсумки п'ятиденного.

Що змінилося при чотириденному робочому тижні

  1. Зросла продуктивність праці, причому не денна, а тижнева: люди встигали за чотири дні вирішити більше питань, ніж раніше за п'ять.
  2. Люди почали більш ефективно планувати свій робочий час.
  3. Знизився рівень стресу працівників, що призвело і до поліпшення якості праці.
  4. Зміцнились сімейні зв'язки і взаємодопомога у сім'ях - через те, що люди отримали більше часу на відпочинок і більше енергії для спільних справ.

Звичайно, є професії, в яких скорочення робочого тижня неминуче призведе до скорочення обсягів виробництва. Йдеться про людей, які працюють на конвеєрі, або трудівників аграрної сфери. У різних країнах відсоток таких людей і таких професій різний. Зокрема, в Ісландії експеримент показав, що на чотириденку можна сміливо переводити 86% працюючих. І тепер уряд цієї країни подумує про те, як би цим досвідом охопити більшість громадян.

Ісландія - не єдина країна, в якій практикують скорочення тривалості роботи

Подібну систему вже тестують в Іспанії. А у Франції 35-годинний робочий тиждень стали впроваджувати ще з 1998 року. При цьому найкоротший робочий тиждень зараз у Нідерландах. Він триває лише 27 годин.

Де не хочуть впроваджувати чотириденку?

При цьому є кілька країн із високим рівнем економіки, що ніяк не хочуть переймати цю практику. Це, зокрема, США і Китай. В обох цих супергігантів, які багато в чому рухають прогрес людства, правилом хорошого тону вважається наднормативна робота. Особливо це популярно серед молодих співробітників, які хочуть добре себе зарекомендувати і зробити кар'єру. Ці настрої всіляко заохочує в них і керівництво. Тому, поки там не зміниться філософія відпочинку і роботи, чотириденки тамтешнім громадянам не бачити.

У США навіть жінкам не дають оплачувану відпустку по догляду за дитиною, ставлячи багатьох перед вибором: або продовження роду, або кар'єра.

Схожа ситуація панує в Японії і Південній Кореї. Там також народ живе заради того, щоби працювати, а не навпаки - працює, щоб жити.

Для кого чотириденку можна вводити повсюдно

Це стосується працівників IT-сфери. Ось там точно, як показує досвід, чотириденний тиждень набагато ефективніший, ніж п'ятиденний. Працівникам цієї сфери оплачують не час їхнього перебування на роботі, а результат. І, як показує досвід, при меншій тривалості робочого тижня результати виявляються кращими.

Що говорять про Україну

В Україні впровадити чотириденку також можна було б у багатьох компаніях. Однак, як кажуть експерти, ні роботодавці, ні самі працівники ще в загальній масі не дозріли до такого рівня трудових відносин.

Щодо останніх, то вони можуть сприйняти скорочення робочого часу просто як можливість поменше працювати. Ну, а з першими - взагалі біда. Навіть якщо працівники будуть відмінно справлятися з обсягом п'ятиденки за чотири дні, це буде сприйнято багатьма роботодавцями неоднозначно.

Кар'єрна консультантка Тетяна Пашкіна перелічила типові реакції українських роботодавців на можливий результат

  1. Робить за чотири дні те, на що відводилося п'ять днів - отже на роботі недовантажений і потрібно завантажити його більше.
  2. Справляється з роботою за чотири дні - отже потрібно на п'яту частину зменшити зарплату, нема чого оплачувати зайвий день.
  3. Працюючи по 8-12 годин п'ять днів на тиждень, людина обов'язково виконає більший обсяг роботи.
  4. Неважливо, скільки часу підлеглий зайнятий роботою, головне, щоб він був "під рукою" і боявся начальника.

Крім того, в Україні до цього часу у багатьох сферах зберігається погодинна оплата праці. І, звичайно, люди, які працюють на таких умовах, будуть категорично проти скорочення тривалості робочого тижня.

А тим часом, українських заробітчан щодуху зманюють до сусідньої Польщі, де їм люб'язно пропонують працювати по 10-12 годин на день шість днів на тиждень. Польща - теж Європа ...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ