Today.ua

В Україні масово повертають гроші з банківських депозитів до закінчення строку вкладу: стала відома причина

Українцям масово повертають депозити, що зберігаються в банках. Причому вкладені гроші повертають передчасно, до закінчення терміну вкладів. Гроші віддають вкладникам з усіма відсотками, "що приросли". Тобто, вони фактично нічого не втрачають.

Йдеться про вклади клієнтів збанкрутілих банків, які повертає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Лише за два перші місяці 2023 року Фонд виплатив вкладникам ліквідованих банків 90,3 млн гривень, йдеться в повідомленні прес-служби ФГВФО.

При цьому в січні було виплачено 43,8 млн грн, а в лютому виплатили на 6,2% більше - 46,5 млн грн.

Загалом же, за час існування Фонду (з 1998 року) ним було повернуто вкладникам збанкрутілих банків 101,584 млрд грн.

Лише в лютому поточного року ФГВФО прийняв такі важливі рішення щодо банківського сектору України:

При цьому у ФГВФО нагадали, що в квітні 2022 року було прийнято закон "Про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб". Відповідно до цього закону, у разі ліквідації банку, який сплачував внески до ФГВФО, під час воєнного стану Фонд повертає вкладникам цього банку повністю суми їхніх вкладів з усіма відсотками, "що приросли". Таке правило діятиме під час воєнного стану та ще три місяці після його скасування.

Після цього вкладникам збанкрутілих банків повертатимуть лише до 600 тисяч гривень з їхніх вкладів.

Нагадаємо, українська влада готує нові умови щодо депозитів населення. Завдяки скасування податку з депозитів ставки будуть вищими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ