Today.ua

В Україні хочуть монетизувати пільги на проїзд

В уряді вирішили монетизувати пільги на проїзд. Це друга спроба почати їх виплачувати "живими" грошима. На цей раз рішення про монетизацію хочуть віддати на відкуп місцевій владі.

Тільки місцева влада має право вирішуватимуть, вводити в регіоні монетизацію пільг на проїзд або залишити все, як є.

Така спроба вже була п'ятьма роками раніше. Закон про монетизацію пільг на проїзд був прийнятий ще в 2016 році. Однак втілити його в життя тоді так і не вдалося. Кабмін довго намагався знайти механізм, який задовольнив би всіх учасників ринку пасажирських перевезень, та так і не знайшов. А запропонована ним квота у 30 поїздок викликала гострий негатив у пасажирів, яким доводиться їздити щодня і, як мінімум, туди і назад.

Тепер же Мінсоцполітики знову повернулося до цієї ідеї, однак запропонувало її реалізувати трохи інакше. Місцеві влади самі вирішуватимуть: вводити їм монетизовані пільги на проїзд, або, як і раніше, виплачувати компенсації перевізникам.

При цьому на міських і приміських маршрутах буде надаватися компенсація заздалегідь. А ось вартість міжміських поїздок компенсуватимуть. Тобто, теж будуть виплачувати гроші, але вже по факту проїзду і, очевидно, після пред'явлення проїзного квитка.

Кому і як будуть надаватися пільги на проїзд:

При цьому вже зараз очевидно, що не всі будуть задоволені тим, що пільга на проїзд стала монетизована. Ті пільговики, які їздять не часто, будуть у виграші. Ті ж, кому доводиться їздити щодня і, можливо, не раз на дню, задоволені не будуть.

Нагадаємо, в Україні незабаром запрацює єдиний електронний квиток на проїзд в усіх видах транспорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ