Today.ua

В Україні очікують великої ревізії податків: що зміниться і для кого

Вже найближчим часом багато податків в Україні буде переглянуто. Підприємцям-фізособам повернуть усі довоєнні податки. Крім того, повертається довоєнна система штрафів для порушників податкової дисципліни.

Це підтвердили кілька осіб із парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, пише obezrevatel.

На початку війни українська влада дала безпрецедентні послаблення підприємцям, зменшивши їм податок з 5 до 2%, а деяким з них дозволивши і зовсім не платити ПДФО. Проте вже з 1 липня всі колишні ставки податків та правила оподаткування повернуть. Такою є одна з головних умов, висунутих МВФ українській владі. Вона зафіксована у Меморандумі, який підписали перші особи нашої держави.

Власне, МВФ і погодився відкрити кредитну програму для України за тих умов, що влада оптимізує бюджетні витрати та забезпечить максимальні податкові надходження до бюджету.

Уряд вже розробив та зареєстрував у Раді відповідний законопроект №8401, яким передбачено повернення всіх податків і штрафів.

У цьому законопроекті передбачено такі моменти:

Усі ці норми мають бути відновлені та мають працювати вже з 1 липня 2023 року.

"Це кроки у фіскальній політиці, які влада України зобов'язана виконати в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року... Але якщо повертатися у довоєнний стан системи оподаткування, то чому влада "забула" про свою відповідальність перед платниками, хоча б за своєчасне відшкодування ПДВ?", – прокоментувала ситуацію з відновленням податків екс-голова податкового комітету Ніна Южаніна.

Усі ці заходи дозволять трохи скоротити дефіцит бюджету, каже голова податкового комітету Данило Гетманцев. За його оцінками, за 8 місяців дії пільгового оподаткування ФОПів державна скарбниця недоотримала близько 7 млрд гривень. Тобто приблизні щомісячні втрати бюджету становлять близько 900 млн гривень. Звичайно, це й наближено не вирішить існуючих бюджетних проблем, оскільки дефіцит бюджету на 2023 рік становитиме космічну цифру - 1,31 трлн гривень.

І зрозуміло, що якби не допомога міжнародних партнерів, Україна, яка воює вже другий рік, вже давно опинилася б на дні фінансової прірви. Саме завдяки грантам і кредитам із Заходу український уряд має можливість виплачувати зарплати бюджетникам та пенсії літнім громадянам, а також виділяти гроші на медицину та освіту.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про повернення доплати 30 тисяч усім військовослужбовцям незалежно від місця їхньої служби. Однак реально в країні немає коштів на фінансування цієї доплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ