Today.ua

В Україні субсидії будуть нараховувати по-новому - постанова Мінсоцполітики

В Україні змінюється порядок нарахування і виплати субсидій за комунальні послуги. Держава більше не виплачуватиме субсидії комунальникам. Цим будуть займатися виключно самі споживачі комунальних послуг.

Тобто, держава більше не буде посередником між громадянами і підприємствами, які їм надають комунальні послуги. Виключити проміжну роль держави вдасться завдяки стовідсотковій монетизації всіх субсидій які виплачуються жителям України.

На сьогодні в Україні одержувачами субсидій на оплату житлово-комунальних послуг є 2,8 мільйона сімей. Причому 2,6 мільйона з цього числа отримують свою субсидію готівкою, і потім самі розплачуються з комунальниками за зазначені послуги.

При цьому 0,2 мільйона громадян субсидія, як і раніше, нараховується в безготівковій формі. Тобто, ці гроші надходять на рахунок Мінсоцполітики в Ощадбанку, і вже звідти вони розподіляються по рахунках комунальних підприємств.

Тепер же в Мінсоцполітики вже готовий проект постанови, за яким усім одержувачам субсидій гроші будуть виплачуватися в натуральній формі. І вони вже самі будуть платити комунальникам повну вартість їхніх послуг.

До речі, отримувачам субсидій, які бережливо витрачають енергоресурси, іноді навіть вдається заощадити частину грошей, залишивши їх на свої потреби.

Нагадаємо, розмір субсидій на газ стане відомий після того, як компанії-постачальники оприлюднять свої річні тарифи на газ. Лише тоді можна буде планувати розмір державної допомоги українцям у новому опалювальному сезоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ