Today.ua

В Україні запаморочливо злетів курс долара: Нацбанк двічі за день намагався врятувати гривню

В Україні злетів курс долара. Гривня, яка всупереч прогнозам аналітиків, продовжувала зміцнюватись і восени, в найперший день цього тижня відчутно спасувала перед доларом. "Зелений" на міжбанку потіснив її відразу на 18 копійок.

Ще з ранку долар торгувався по 26,25 / 26,27 гривні, а до кінця робочого дня виріс до 26,43 / 26,45. Вже до 11 години ранку попит на долар перевищив над пропозицією, що останнім часом траплялося вкрай рідко.

Причому долар так різко став додавати в ціні, що Нацбанку довелося двічі протягом дня виходити на ринок із продажем валюти. Вперше за тривалий відрізок часу НБУ не купував долари, а продавав їх, щоби збити трохи ажіотаж на ринку і підтримати падаючу гривню.

Аналітики кажуть, що для долара, нарешті, хоч і майже з двомісячним запізненням, зірки зійшлися.

Підштовхнули попит на американську валюту відразу кілька факторів

У підсумку, ці три основні чинники призвели до того, що попит на валюту перевищив над пропозицією. Це, в свою чергу, не минуло непоміченим тими, хто заробляє на курсі валют. У середовищі покупців валюти почався легкий ажіотаж, і всі кинулися скуповувати доларову масу.

Щоб врятувати гривню від оглушливого падіння в прірву, Нацбанк двічі робив вкидання валюти на ринок. До обіду він продавав долар по 26,43 гривні і дуже швидко розпродав 50 мільйонів. Після обіду НБУ підняв ціну на 1 копійку і продавав "американця" вже по 26,44. Це допомогло наситити покупців, і пристрасті на ринку потроху вляглися.

Однак аналітики кажуть, що новий день може принести нові несподіванки на ринку валют. Є підстави вважати, що курс долара вже не має наміру опускатися. Принаймні, не цього року.

Нагадаємо, більшість опитаних українських експертів вважають, що до кінця жовтня гривні девальвація не загрожує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ