Today.ua

В Україні ще двічі підвищать пенсії у 2021 році: кому заплатять більше

За другу половину 2021 року перерахують пенсії ще трьом категоріям українців. Правда, двом із них виплати будуть перераховані з 1 грудня. Тому можна вважати, що наших громадян похилого віку очікують ще два перерахунки пенсій.

Про майбутні етапи підвищення пенсій нагадали на сайті Пенсійного фонду України, опублікувавши відповідну інфографіку.

Чергове підвищення пенсій відбудеться 1 жовтня

Саме в жовтні підвищать виплати громадянам у віці від 75 і вище років. Їм усім підтягнуть мінімальну пенсію до 2500 гривень. Нині вона становить для цієї вікової категорії 2100 гривень.

Звичайно, багато хто може заперечити, що сьогодні деякі пенсіонери у віці 75+ років і так вже мають мінімальну пенсію в розмірі 2400. Саме така мінімальна виплата передбачена для українців старше 65 років. Ну, а оскільки 75-річні також входять до цієї категорії, тоі  в них також має бути така мінімальна пенсія. Однак це не зовсім так.

Чому деякі пенсіонери у віці 65+ років отримують пенсію нижче 2400

Справа в тому, що в цьому випадку має бути виконана вимога не лише за віком, а й за страховим стажем. Щоб отримувати після 65 років мінімальну пенсію в розмірі 2400, потрібно мати мінімальний стаж 30 років для жінок і 35 для чоловіків.

Ті, у кого немає стільки стажу, на жаль, змушені отримувати мінімальну пенсію, яка дорівнює розміру прожиткового мінімуму. На сьогодні він становить 1 854 гривні. А ось пенсіонерам старше 75 років в жовтні дадуть надбавку, навіть якщо вони не відповідають таким вимогам по стажу. Їм додадуть по 400 гривень і зроблять мінімальну пенсію на рівні 2 500 гривень. При цьому їм потрібно мати лише 20/25 років стажу.

Ще два підвищення пенсій відбудуться з 1 грудня 2021

Причому одне з них буде пов'язане з підвищенням прожиткового мінімуму, а друге - з підвищенням мінімальної зарплати.

Прожитковий мінімум підвищать з 1 грудня. Він складе 1934 гривні замість нинішніх 1854. Таким чином і мінімальна пенсія, яку отримують українці, які не виконали вимогу щодо стажу (30/35), також зросте на 80 гривень і становитиме 1934 гривні.

Разом з нею виростуть і доплати пенсіонерам за кожен рік понаднормового стажу. Вони також залежать від розміру прожиткового мінімуму.

Крім того, зросте також і максимальна пенсія, яка дорівнює десяти прожитковим мінімумам. Її розмір становитиме 19 340 гривень, і вона стане вище відразу на 800 гривень.

З 1 грудня також повинна вирости мінімальна пенсія для громадян старше 65 років. Це підвищення буде пов'язане з підвищенням мінімальної зарплати, яка з 1 грудня зросте до 6500 гривень. Відповідно до закону, мінімальна пенсія громадян у віці від 65 років і старше, які виконали вимогу щодо стажу (30/35 років), має бути не менше 40% від мінімальної зарплати. А отже, її розмір підтягнуть до 2600.

Нагадаємо, Мінфін ретельно перевірить пенсіонерів щодо законності отримання пенсій. Якщо буде виявлено, що пенсія нарахована незаконно, то можуть позбавити виплат і змусити повернути гроші, що отримані незаконно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ