Ціна на цукор в Україні знизиться до середини осені. До жовтня-листопада вартість цього продукту може зрости ще. Однак у середині осені неминуче настане зниження цін.
Такий прогноз дала аналітик Українського лубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин у коментарі rbc.ua.
За даними Держстату, цукор увійшов до трійки цінових лідерів червня. Порівняно з травнем він став дорожчим на 11,8%. На думку аналітика, такий суттєвий приріст ціни пов'язаний, насамперед, із початком сезону активного консервування ягід. На цей час в Україні традиційно зростає попит на цукор, що, природно, дозволяє постачальникам підвищувати ціни на цей продукт.
До сезонного чинника у нинішньому, воєнному, році додалися й інші. Зокрема, на вартість цукру вплинули такі умови:
- зростання вартості енергоносіїв, пального, що призвело до значного подорожчання витрат на логістику;
- виснаження запасів цукру, які були створені минулого сезону.
Проте наразі в цьому прогнозі є кілька "якщо":
- якщо погода сприятиме гарному врожаю цукрових буряків та високому вмісту цукру в них;
- якщо всі діючі цукрові заводи зможуть розпочати роботу;
- якщо інфляція на той час не поглине все можливе зниження ціни.
"Якщо погодні умови дозволять отримати хорошу врожайність, оскільки засіяли достатню кількість площ, то буде вироблена достатня кількість цукру і ціна стабілізується. Однак інфляційні процеси, які можуть спостерігатися в Україні, можуть додатково вплинути на подальше ціноутворення", - прогнозує аналітик.
Таким чином, великого зниження ціни на цукор та інші продукти може не відбутися через високі темпи інфляції в Україні.
Нагадаємо стало відомо, скільки продуктів можна придбати зараз в Україні за середній прожитковий мінімум.