Today.ua

В Україні по-іншому відбуватиметься процедура реєстрації нерухомості

В Україні по-новому здійснюватиметься реєстрація нерухомості. Зміни, які внесли до процедури, мають її спростити та скоротити час її проходження.

Відповідну постанову було розроблено Мін'юстом. Про те, які нововведення вона містить, розповів заступник міністра юстиції Сергій Орлов.

Наразі в Україні активно відбувається цифровізація всіх державних послуг. І цілком природно, у розробників нових цифрових сервісів постійно виникають питання до якості тієї чи іншої процедури. В даному випадку виникло питання щодо якості верифікації користувачів, які реєструють свою нерухомість.

"Виникла необхідність внесення змін до Порядку ведення Держреєстру прав на нерухоме майно з метою забезпечення ефективності механізмів перевірки суб'єктів речового права під час проведення держреєстрації прав на нерухоме майно", - розповів чиновник.

Відтепер, як тільки покупець пройшов верифікацію, інформація про нього одразу вноситиметься до відповідного реєстру автоматично, аби більше не виникало щодо нього жодних питань. У тому числі і при повторній купівлі нерухомості. Крім того, при реєстрації об'єкта, що купується, відображатиметься його ціна.

Таким чином, повторювати процедуру верифікації вже не доведеться. Усі відомості про покупця та його активи містимуться в єдиній базі даних.

Якщо покупець купує кілька земельних ділянок чи об'єктів будівництва, відомості про ціну кожної ділянки чи будівлі одразу вноситимуть до держреєстру.

Нагадаємо, в Україні змінилися правила купівлі нерухомості. Право на землю тепер автоматично переходить до нового власника разом із купленим будинком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ