Today.ua

В Україні більше не буде єдиного тарифу на електроенергію для населення

Тариф на електроенергію для населення не буде єдиним для всіх, як тепер. Вартість енергії буде різною для різних груп. Українців поділять на вразливих та умовно багатих.

Такі зміни на ринку електроенергії анонсував міністр енергетики Герман Галущенко. Причому зміни ці настануть дуже скоро. За словами Галущенка, ще днів десять, і країна дізнається про нові тарифи на електроенергію.

Раніше українців вже не один раз лякали новими тарифами на електроенергію. Спочатку планували "ощасливити" споживачів новими тарифами ще у травні. Потім перенесли цей термін до початку липня, а згодом і зовсім вирішили, що нові тарифи потерплять до серпня.

Втім, справа тут не так в турботі про українських споживачів, як у тому, що Міненерго не могло визначитися з новим тарифом на електроенергію. Справа в тому, що оптова вартість енергії, за якою її закуповують для потреб населення в Енергоатому та Укргідроенерго протягом попередніх місяців падала до 30 копійок - нижче собівартості.

В цьому була чимала дещиця спекулятивної складової від посередника, який купував енергію у генеруючих компаній і продавав її споживачам. Він збивав закупівельну ціну, за якою брав енергію у генеруючих компаній. При такій ціновій вакханалії Міненерго не могло визначитися з тим, які мають бути тарифи на електроенергію. Однак зараз ситуація вже більш-менш стабілізується, і Міненерго незабаром готове буде представити нові тарифи на електроенергію.

Герман Галущенко

"Зараз ми більш-менш бачимо орієнтири, адже в умовах волатильності, коли ціна електроенергії падала в деякі періоди і до 30 коп/кВт-годину, ми не могли розрахувати нормальну модель, яка стабілізувала б "Енергоатом" та "Укркргідроенерго", - повідомив глава Міненерго.

Міненерго ввело новий клас споживачів - "умовно багаті"

При цьому Герман Галущенко зазначив, що в Міненерго не відмовляються від раніше заявленої концепції диференційованого тарифу на електроенергію - в залежності від обсягу споживання.

"Ми не відмовляємося від тієї базової моделі, про яку говорили раніше. Наполягаємо на диференційованому підході: для вразливих споживачів буде одна ціна, для умовно багатих, які споживають більше, - інша", - зазначив Герман Галущенко.

При цьому люди, що мають удома електрочайник, електрокавоварку, комп'ютер і мінімальний набір побутової техніки вже, очевидно, будуть вважатися "умовно багатими".

Втім, наразі є лише передбачувані моделі тарифоутворення, які доносять широкому загалу численні інсайдери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ