Today.ua

В Україні анонсували підвищення субсидій на оплату комуналки

В Україні вже у липні зростуть субсидії на оплату комуналки. Це пов'язано із підвищенням тарифів на комунальні послуги. Завдяки зростанню субсидій тарифний "стрибок" для найменш захищених громадян залишиться майже непомітним.

Про це повідомив член НКРЕКП Руслан Кайдаш.

Збільшення субсидій передбачається вже з липня, оскільки з червня зріс тариф на електроенергію. Таким чином, вже у липні українцям доведеться платити за електрику за новою ціною. Раніше тариф на електроенергію був двоступінчатим. По 1,44 грн/кВт-год платили домогосподарства з обсягом споживання до 250 кВт-год, по 1,68 грн/кВт-год платили ті, хто споживав понад цей обсяг.

Проте з 1 червня було прийнято єдиний новий тариф на електроенергію – по 2,64 грн/кВт-год. Таким чином, для більшості домогосподарств плата за електрику зросла на 83%. Отже, на стільки ж зросте і платіжка за електроенергію.

Крім того, з 1 липня (і це вже питання вирішене) зростуть тарифи на воду та каналізацію. Ці тарифи у різних регіонах зростуть по-різному, оскільки їхня вартість залежить від багатьох чинників. Але в будь-якому разі зростання буде всюди. У середньому тарифи на воду зростуть на третину, що також спровокує "зростання ваги" комунальних платіжок із серпня. Таким чином, одержувачам субсидій із серпня ще мають підвищити розмір допомоги.

Проте для того, щоб не відбулося затримки з підвищенням субсидій, водоканалам потрібно буде оперативно передати до Пенсійного фонду відомості про нові тарифи на воду та каналізацію.

"Прохання водоканалам у зв'язку з тарифами, що змінюються, комунікувати з Пенсійним фондом України, який є координатором з надання пільг і субсидій, щоб оновити дані щодо тарифів на водопостачання та оперативніше відкоригувати розміри субсидій", — повідомив Руслан Кайдаш.

Таким чином, завдяки підвищенню субсидій, громадяни, які найменш захищені, не відчують зростання тарифів на комуналку.

Нагадаємо, у пенсіонерів розмір субсидії буде дещо нижчим, ніж він міг би у них бути, через те, що у них в березні після індексації стала вищою пенсія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ