Today.ua

У Україні з'явився дорогий фальсифікат червоної ікри: як відрізнити підробку

У торгівлі з'явився фальсифікат червоної ікри, який реалізатори продають за ціною натурального продукту. Продавці не гребують відвертим обманом, видаючи звичайну білкову ікру за натуральну та вимагаючи за неї відповідну ціну.

Насправді білкова ікра в 10 разів дешевша за натуральну. Її вартість становить від 17 до 40 гривень, каже виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов.

Власне, за такою ціною її продають у торговельній мережі. Візуально вона нагадує червону ікру, проте насправді нічого спільного із рибною ікрою вона не має. Це типовий білковий продукт, який можна вживати в їжу, але який і близько не повинен коштувати стільки, скільки коштує натуральна ікра. А тим часом, у Києві вже торгують такою підробкою, розфасованою в баночки з великим написом "ІКРА". Крім того, на баночці зазначено, що її виробляє Республіка Білорусь.

Максим Несміянов написав про це у своєму Facebook. Він навіть опублікував фото місця, де торгують фальсифікатом червоної ікри. Це – точка біля метро "Лівобережна". Тамтешній фальсифікат пропонують за ціною натурального продукту – по 150 гривень за баночку. Але якщо брати дрібним оптом, по 3 баночки, то можна взяти і за 300.

У покупцях не браку немає, каже Несміянов. Спокушаючись солідною знижкою, люди беруть оптом по 3 штуки відразу.

"Нагадую, що це імітована ікра (білкова), її ціна від 17 до 40 грн у супермаркеті!" – пояснив голова Спілки споживачів.

На "вудку" продавців фальсифікату червоної ікри попався вже не один киянин. Адже продавці переступили головну червону лінію – ціну. Раніше можна було відрізнити фальшиву ікру від справжньої за ціною. Тепер продавці фальсифікату просять за свою підробку майже стільки ж, скільки коштує натуральний продукт.

При цьому Максим Несміянов все-таки дає пораду, як можна відрізнити натуральний продукт від підробки. Баночки з натуральною ікрою інакше промарковані, каже він. Там обов'язково мають бути вказані імпортер та виробник ікри. І текст на баночці неодмінно має дублюватись українською мовою.

Нагадаємо, червону ікру в Україні на 70% представлено фальсифікатом. Особливо багато фальшивого продукту пропонують у Мережі. Тому краще купувати такий товар у великих супермаркетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ