Today.ua

У Раді повідомили про підвищення зарплат учителів

Депутати повідомили втішну новину про підвищення виплат освітянам. Зарплати вчителів збільшать. Однак це станеться не зараз. Принаймні, не цього року. Отже, поки що педагогам доведеться потерпіти з тими заробітками, які в них є.

Про це розповів голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Питання щодо підвищення зарплат учителям вже кілька років стоїть на порядку денному одним із першочергових. І це підвищення неодноразово вже планувалося владою, проте щоразу зависало на кінчику пера, яким підписують бюджетний план. Вперше у плани втрутився ковид.

"Підняття зарплат педагогам було заплановано в перший рік COVID-19. Але на той момент зрозуміли, що потрібно утримати в країні медичних працівників, щоб вони не поїхали за кордон, бо їм одразу пропонували у Східній Європі дуже привабливі заробітні плати", - розповів Бабак.

Зрештою підняли зарплати медикам, що, втім, не змогло всіх утримати від спокуси заробити гроші в Європі. Але вже наступного року підвищити зарплати вчителям обіцяли неодмінно. Однак наступний рік приніс нове потрясіння для всієї країни – війну.

"Але, на жаль, відбулася повномасштабна війна, яка знищила всі плани. Але це буде перше, що буде зроблено після війни – підвищення зарплати освітянам", – запевнив нардеп.

При цьому він пояснив, чому зарплату освітянам не підвищили у 2023 році. Війна в Україні продовжується. Усі гроші, зароблені бюджетом, йдуть на фінансування армії. А решта виплат фінансується лише за рахунок допомоги, яка надходить від міжнародних партнерів. Саме тому всі соціальні стандарти на 2023 рік заморожені і не підвищуватимуться, у тому числі мінімальна пенсія та мінімальна зарплата. І звичайно, на цьому тлі ніхто не підвищуватиме зарплати вчителям.

"Нам наші партнери скажуть: "За всієї поваги, ми намагаємося вам допомагати, суми вимірюються десятками мільярдів доларів, а ви хочете нам ще прикинути мільярд?", - пояснив ситуацію нардеп.

Є ще один варіант – взяти гроші на підвищення зарплат учителям в борг. Проте всі борги рано чи пізно доведеться віддавати. І ймовірно не лише нам, а й нашим дітям. Тому краще з цим почекати, переконаний депутат.

Нагадаємо, стало відомо про значне підвищення зарплат прикордонників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ